18.03.2023 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tuzemské certifikáty integrované produkce ovoce a zeleniny

Tento článek reprezentuje výsledky výzkumného projektu na téma „Organizace uvádění produktů integrované produkce (ovoce a zeleniny) na trh“ a byl zpracován na základě potřeby prověřit, zda a jakým způsobem se informace o tuzemských certifikátech kvality SISPO a IPZ přenáší v zemědělsko-potravinářské vertikále.

Cílem projektu bylo zjistit, zda sami pěstitelé propagují certifikaci integrované produkce zákazníkům (velko- i maloodběratelům) a jak s těmito informacemi případní velkoodběratelé dále pracují. Dalším cílem bylo zjistit, jak korespondují nároky pro získání tuzemských certifikátů integrované produkce s požadavky velkoodběratelů. Z rešerše byly zjištěny rozdíly mezi jednotlivými certifikáty (SISPO, IPZ a GlobalG.A.P.) u kontroly kontaminace plodů a půdy těžkými kovy a dále u kontaminace rezidui pesticidů. Z dotazníkového šetření mezi pěstiteli bylo zjištěno, že pěstitelé mají snahu certifikáty SISPO a IPZ propagovat jak velkoodběratelům, tak i koncovým spotřebitelům, naráželi však na nedostatečné povědomí o těchto certifikátech ve vertikále. Z dotazníkového šetření mezi velkoodběrateli bylo zjištěno, že pěstitelé sice částečně propagují držení certifikátů SISPO a IPZ, nepožadují však další propagaci těchto certifikátů ve vertikále.

Text a foto Ing. Kristýna Kličková, Ing. Josefina Menzlová, Ing. Anežka Vorlíčková, Ing. Hana Deyl Baudisová, Ing. Iveta Bošková, Ph.D., ÚZEI, Praha

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down