Tuzemská produkce sterilované zeleniny loni meziročně klesla o 16 procent na 47.854 tun. Nižší byla také výroba zmrazené zeleniny. Konzervárny loni od pěstitelů v Česku a zahraničí nakoupily o čtyři procenta méně zeleniny určené ke zpracování. ČTK informaci získala ze statistik ministerstva zemědělství.
Už v roce 2020 produkce sterilované zeleniny klesla o šest procent. Konzervárny se totiž kvůli dlouhodobě uzavřeným provozovnám veřejného stravování potýkaly s poklesem odbytu sterilované zeleniny. Naopak se předloni zvýšil prodej zmrazené zeleniny, která nachází uplatnění zejména v domácí kuchyni.
Bezmála polovina loňské produkce sterilované zeleniny v Česku připadla na okurky nakladačky, přestože se jejich výroba meziročně snížila o 16 procent na 23.045 tun. Výroba sterilovaných směsí a salátů byla meziročně nižší o dvě procenta a činila 12.549 tun.
Výroba kysaného zelí v Česku v roce 2021 meziročně klesla o 19 procent na 10.635 tun. Produkce kečupu se v porovnání s rokem 2020 snížila o více než polovinu na 5071 tun, naopak výroba rajčatového protlaku vzrostla o 14 procent na 4311 tun.
Zpracovatelé v roce 2021 nakoupili 86.522 tun zeleniny, o čtyři procenta méně než v roce 2020. Nákup čerstvé zeleniny pro výrobu zeleninových výrobků z ČR klesl o pětinu, nákup ze zahraničí naopak vzrostl o 17 procent.
Největší podíl v nákupu čerstvé zeleniny pro zpracování z tuzemska mělo v roce 2021 zelí bílé (32 procent). Největší podíl v nákupu čerstvé zeleniny ze zahraničí připadl na okurky nakládačky (37 procent), přičemž jejich dovoz se meziročně zvýšil téměř o 50 procent.
Bezmála 80 procent produkce zeleniny pěstitelé prodají do obchodních řetězců. Na další zpracování do konzerváren, zeláren, mrazíren a sušáren prodají 10 procent produkce zeleniny. Do velkoobchodů putuje 8,5 procenta zeleniny a 3,5 procenta zeleniny je prodáno ostatním způsobem například na na farmářských trzích, do hotelů, restaurací či zoologických zahrad.
Zdroj: ČTK