Jižní svahy Trojské kotliny, kde se rozkládá Botanická zahrada hl. m. Prahy a také památkově chráněná vinice sv. Kláry, nabízejí jedinečné podmínky pro pěstování vinné révy. I poslední ročník 2020 dokazuje, že místní vinaři mohou v kvalitě produkce konkurovat těm z tradičních vinařských oblastí. Vína z vinice sv. Kláry získala desítky ocenění. Trojská zahrada a vinice sv. Kláry nyní představuje sedm odrůdových, suchých vín a dvě cuvée z hroznů sklizených v září loňského roku. Novinkou vinice sv. Kláry, která bude uvedena na podzim, je bylinný vermut z místních hroznů a bylin. Vermut se připravuje ve spolupráci s lihovarem LANDCRAFT. Všechna vína mohou zájemci ochutnat a zakoupit v místní Vinotéce sv. Kláry.
Botanická zahrada v Troji je z pohledu produkce vína světovým unikátem. „Jsme jednou z mála botanických zahrad na světě, která se může pyšnit vlastním produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. Jedinečné klimatické podmínky jižního svahu přímo nad řekou Vltavou jsou ideální pro pěstování vinné révy. Pravidelně tu sklízíme hrozny vysoké kvality a díky péči našich vinařů pak v místním sklepě vznikají špičková vína. Věříme, že i ročník 2020 uspěje jak u milovníků vína, tak u odborníků. Těšíme se také na novinku, kterou představíme na podzim, a tou je bylinný vermut, který tak trochu navazuje na historii vinice sv. Kláry,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Ročník 2020 ve znamení suchých vín
Klimatické podmínky roku 2020 přispěly k tomu, že všechna vína posledního ročníku jsou suchá. To jim ale nikterak na kvalitě neubírá, právě naopak. Konzumenti se mohou těšit na jejich svěžest a prolínání ovocných tónů. „Produkce nových vín reaguje na poměry loňské sezóny. I z toho důvodu v posledním ročníku nemáme červené víno, protože hrozny vyhlášené odrůdy Rulandské modré nedosáhly požadované cukernatosti. Díky tomu jsme ale mohli rozšířit nabídku růžových vín a z modrých hroznů vznikl vynikající klaret s plnou chutí,“ uvádí Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry.
Příznivci růžových vín mají na výběr. Ročník 2020 zastupují tři růžová odrůdová vína klaret Rulandské modré, rosé Rulandské modré a lehké růžové cuvée Klára, kde se snoubí odrůdy Rulandské modré a Modrý Portugal. „Troufám si říci, že klaret z hroznů Rulandského modrého bude patřit mezi velmi oblíbená vína letošní letní sezóny. Je to suché, ale plné víno, ve kterém si hrají chutě tropického ovoce a banánu v kombinaci se žlutým jablkem, zralými hruškami a rynglemi. Toto víno skvěle doplní grilované maso, ale i lehké letní dezerty. Pokud má někdo raději lehčí růžová vína, tak jistě nepohrdne svěžím růžovým cuvée Klára,“ zve Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Kláry.
Za růžovými víny rozhodně nezaostává ani nabídka bílých. Nabízejí se čtyři odrůdová vína – Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské šedé a opět nechybí provoněné cuvée Botanica. „Příznivci ryzlinků si letos přijdou na své, náš ryzlink ročníku 2020 si nezadá s poctivými německými ryzlinky, je suchý a bohatý na citrusové tóny. Ráda bych ale vyzdvihla Müller Thurgau, který již velmi kladně hodnotilo několik odborníků. Jedná se o lehké a svěží a přitom voňavé víno s ovocnými tóny zeleného jablka a limety. I do nového ročníku jsme zahrnuli cuvée Botanica, které bylo loni poměrně oblíbené. Potkávají se v něm tři odrůdy – Sauvignon, Tramín červený a Ryzlink rýnský a je charakteristické svojí vůní a bohatou chutí broskví, bezinek a černého rybízu,“ doplňuje Eliška Muchnová.
Novinka vinice sv. Kláry s odkazem na historii
Loňskou sezónu a sklizeň v mnohém poznamenala pandemie koronaviru. Z toho důvodu se neuskutečnilo ani tradiční vinobraní. Hrozny, které v roce 2020 nebyly zpracovány na burčák, tak byly využity jako základ pro výrobu kořenitého vermutu. Ten vzniká ve spolupráci s lihovarem LANDCRAFT a kromě hroznů jej obohatily i byliny přímo z botanické zahrady. „Při přípravě receptury jsme navázali na tradici klášterních zahrad. Vinice sv. Kláry ve 13. století náležela pražskému klášteru sv. Jiří, který byl sídlem benediktinek. Tehdejší klášterní medicína byla založená na špičkové znalosti léčivých účinků bylin.
Ne náhodou zde vznikaly také receptury mnoha bylinných likérů,“ vysvětluje Eliška Muchnová. Vinný mošt byl ihned po sklizni dolihovaný vinnou pálenkou a společně s prvními bylinnými extrakty uložen v dubovém sudu v lihovaru, kde zraje po dobu přibližně jednoho roku. Zájemci budou moci tuto novinku poprvé ochutnat v průběhu letošního září.
Rok 2020 na vinici
Začátek vegetace v roce 2020 byl zrychlený o zhruba 14 až 21 dní, avšak chladnější deštivé počasí v květnu a červnu tento náskok smazalo. „Počasí loňského roku bylo deštivější a pro nás to znamenalo zvýšenou péči o révu – aby hrozny nezačaly předčasně zahnívat a listy netrpěly houbovými chorobami. Na druhou stranu pozitivem bylo velmi dobré ujmutí nově vysazených rostlin vinné révy, které již nebylo potřeba dále zalévat,“ říká Martin Beránek, kurátor vinice sv. Kláry. Sklizeň začala ve druhém zářijovém týdnu, kdy se sklízely nejprve rané odrůdy jako Modrý Portugal, Müller Thurgau, Muškát moravský a v následujících týdnech zbytek odrůd z produkčního vinohradu.
Podrobnější informací získáte na: https://www.botanicka.cz/