Zelenina patří mezi významné zdroje vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Právě proto by měla být zelenina součástí zdravé a vyvážené stravy, která pomáhá zabránit vzniku mnohých civilizačních chorob.
Spotřeba zeleniny v České republice v roce 2013 podle odhadů dosáhne 80 kg/obyv./rok. Výměra pěstební plochy zeleniny se meziročně nepatrně zvýšila a dosáhla 12,6 tis. ha. Ceny zemědělských výrobců a spotřebitelské ceny zaznamenaly zvýšení o 20 %. I v roce 2013 nadále pokračoval rostoucí trend dovozů čerstvé zeleniny a zůstalo i záporné saldo zahraničního obchodu.*
Text Ing. Josefina Menzlová, ÚZEI, Praha
Článek byl odborně recenzován.
Seznam použité literatury je k dispozici u autora nebo v redakci časopisu.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 9/2014