Metody genetického inženýrství se uplatňují i při šlechtění ovoce a zeleniny. Cíle těchto šlechtitelských postupů uvádí německý odborný časopis. Patří k nim: prodloužená uchovatelnost, upravený obsah látek, rezistence proti různým škůdcům, produkce farmaceutik.
farmaceutik. V závěru tohoto článku je přehledně zachycen stav v této oblasti.
Některé z těchto šlechtitelských cílů, např. pozměněné spektrum škrobů nebo rezistence vůči virovým chorobám, nejsou přitom konvenčními šlechtitelskými postupy vůbec nebo jen stěží dosažitelné. Teprve využitím metod genetického inženýrství je možné daných šlechtitelských cílů dosáhnout. Prodloužená uchovatelnost plodů, např. u jahod nebo malin, umožňuje prodloužení doby prodeje těchto produktů v dobré kvalitě.
Další oblastí, v níž mají v budoucnu najít tyto postupy uplatnění, je výroba léků a očkovacích látek rostlinného původu. Prvních úspěchů již bylo dosaženo. Pracuje se např. na očkovací látce z brambor proti choleře. Profylaktického působení proti malárií nebo střevním onemocněním by se mělo dosáhnout konzumací brambor nebo banánů.
V blízké budoucnosti by se rovněž mělo dosáhnout pokroku v indukci tolerance vůči Diabetes mellitus, a to prostřednictvím odpovídajícím způsobem pozměněných brambor.
V USA již není pro polní pokusy s většinou geneticky pozměněných druhů ovoce a zeleniny zapotřebí žádného zvláštního schválení. V komerčním pěstování jsou již čekanka, popř. radicchio, brambory, tykve, nebo cukety a rajčata.
V Evropské unii se dá podle autora článku počítat v blízké budoucnosti s povolením transgenní čekanky, popř. radicchia, brambor a rajčat.
Cíle šlechtění s využitím metod genetického inženýrství lze podle tohoto odborného časopisu shrnout následovně:
U ovoce se ve světě zaměřuje šlechtění těmito postupy na úpravu těchto vlastností:
* vyšší obsah fruktózy - ananas,
* chuťové kvality a stabilita barvy - vinná réva,
* produkce farmaceutik - banán,
* uchovatelnost/schopnost skladování - jablka, jahody, maliny, rybíz, višně,
* prodloužení doby kvetení - ananas, jabloně, ořešák vlašský,
* tolerance k nízkým teplotám - vinná réva),
* rezistence vůči hmyzím škůdcům - jabloně, brusinky, ořešák vlašský, * rezistence vůči virózám - ananas, jabloně, višně, kiwi, papaya, švestky, ořešák vlašský, vinná réva,
* rezistence proti houbovým chorobám - jahody a vinná réva,
* rezistence vůči háďátkům - ananas, ořešák vlašský,
* rezistence vůči bakteriózám - ananas, jabloně, ořešák vlašský, vinná réva,
U zeleniny se šlechtění těmito postupy zaměřuje na tyto vlastnosti:
* vyšší obsah inulínu - čekanka, radicchio,
* udržení křehkosti - mrkev, karotka,
* snížení obsahu nitrátů/nitritů - hlávkový salát a další listové salátové zeleniny,
* zvýšení obsahu vitamínů - brambory,
* vyšší obsah škrobu - brambory,
* produkce farmaceutik - brambory špenát,
* uchovatelnost/schopnost skladování - brokolice, květák, zelí, meloun vodní a cukrový,
* pozměněné spektrum škrobů - hrách, brambory,
* pozměněné spektrum cukrů - brambory,
* samčí sterilita pro hybridní šlechtění - zelí, brokolice, květák, čekanka, radicchio,
* tolerance vůči nízkým teplotám - brambory,
* rezistence vůči hmyzím škůdcům - lilek, zelí, brokolice, květák, brambory, rajčata,
* rezistence vůči virózám - lilek, hrách, okurky, tykve, cuketa, paprika, salát hlávkový a jiné salátové zeleniny,
rajčata, brambory,
* rezistence vůči houbovým chorobám - mrkev, karotka, hlávkový salát a další salátové zeleniny, cibule, brambory,
* rezistence vůči herbicidům - zelí, květák, brokolice, čekanka, radicchio, hrách, brambory, salát hlávkový, rajčata.