Tuzemští pěstitelé zeleniny se po dvou letech opět sešli v moravských Rakvicích. V úvodním bloku se věnovali zástupci firmy SEMO a. s. odrůdovému sortimentu včetně zastupovaných odrůd japonské šlechtitelské firmy Takii, nizozemské Pop Vriend a slovenské firma ZELSEED spol. s r. o., která se po kapitálovém vstupu stala součástí skupiny SEMO. Nechybělo ani shrnutí letošní sezóny z pohledu rostlinolékaře Ing. Jaroslava Roda, CSc.
V úvodu semináře hovořil Ing. Jan Prášil, ředitel SEMO a. s., o možnostech úpravy osiva pro profesionální pěstitele. Zmínil i novou hrozbu pro evropské pěstitele v podobě nové bakterie Candidatus Liberibacter solanacearum. V USA škodí velmi výrazně na lilkovitých, nazývají ji zebra chips kvůli typickému nevzhlednému pruhování na průřezu hlíz brambor. Její přenašeč, mera, ale naštěstí v Evropě nežije. V Evropě se objevil patotyp, který přenáší například mera mrkvová a škodí na miříkovitých jako listová petržel nebo koriandr. Přenos osivem nebyl prokázán a desinfekce horkou vodou bakterii likviduje. Jak Ing. Prášil neradostně konstatoval, účinné látky na moření se v Evropě velmi omezily, ale zato se 2,4krát zvýšila foliární aplikace pesticidů mimo jiné kvůli přemnožení dřepčíků. Z fungicidních mořidel letos skončil iprodione, využívaný jako mořidlo i foliárně, dále k 31. 1. 2019 končí thiram, který lze do 30. 4. používat. „Pro mě je smutné, že končí v EU, ale v zemích mimo unii je dále povolený, zato my jej nesmíme aplikovat ani pro vývoz do třetích zemí,“ podotkl Ing. Prášil. K 30. 6. rovněž končí povolení účinné látky diquat, která sloužila jako desikant pro výrobu osiva a například pro sadbové brambory není adekvátní náhrada. Je sice registrovaná kyselina pelargonová, ta je ale velmi drahá a navíc málo účinná. K 30. 6. 2019 končí v registraci povolení metalaxylu-M, určeném pro moření i foliární aplikace. Z hlediska ošetření proti chorobám máme podle ředitele SEMO tu výhodu, že je v tuzemsku registrovaný captane a standardně budou ošetřovat osivo kořenových, košťálových a tykvovitých druhů. Osivo cibule pro profesionální pěstitele bude v sezóně 2019 mořeno thiramem u partnera firmy SEMO v Maďarsku. Kvalitu osiva zvyšují mimo jiné jeho optickým tříděním Sortexem nebo dezinfekcí horkou vodou proti bakteriózám, která se provádí například u PROFI osiva paprik. Jedná se o zásah, který likviduje primární zdroj infekce – bakterie na povrchu semen. Nově takto ošetřují i PROFI osivo mrkve, petržele, celeru a pastiňáku, a to především jako prevenci proti případné infekci bakterií Candidatus Liberibacter solanacearum – proto u těchto typů osiv vzrostla cena.
Celý článek naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví č. 1/2019.