Podle pětiletého šetření výrobních nákladů nizozemským ústavem zemědělské ekonomiky (LEI v Lelystadu) se náklady v obou zemích začínají sbližovat. Nicméně v současné době jsou průměrné náklady výroby zeleniny ve Španělsko asi o 30 % nižší nežli v Nizozemsku.
Důvodem jsou především nižší investiční náklady na budování doposavad převažujících jednoduchých fóliovníků ve Španělsku proti nákladným skladníkům v Nizozemsku, vyšší náklady na energii i na práci. Naproti tomu dosahují nizozemští pěstitelé vyšší průměrné výnosy, např. u červené papriky, rajčat a dalších druhů skleníkové zeleniny. Aby zůstala nizozemská produkce nadále konkurenceschopná, investují pěstitelé do pěstitelských technologií, zajišťujících dosažení vyšší a stabilní kvality produktů, posilují technologie garantující šetrnější vztah k prostředí a zajištění výnosové jistoty. Další možností je podstatné rozšíření umělého přisvětlování, kterým samozřejmě výrobní náklady dále narostou. Jinou možností, kterou již někteří nizozemští i další pěstitelé zemí EU využívají, je přenesení svých pěstitelských aktivit na jih, právě do Španělska.