Od pátku 9. září do středy 14. září 2022 mohou návštěvníci výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích navštívit také stánek Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM). K dispozici bude ochutnávka české zeleniny a zástupci ZUČM příchozím zodpoví vše, co je o české zelenině a jejích pěstitelích zajímá. V rámci výstavy proběhne také letošní, již 14. ročník soutěže o nejlepší kysané Zelí roku 2022.
Soutěž Zelí roku vznikla ve spolupráci s výstavištěm Zahrada Čech v Litoměřicích a Sekcí výrobců kysaného zelí při Zelinářské unii Čech a Moravy. Jejím hlavním cílem bylo a je představit a nabídnout zákazníkům kysané zelí od jednotlivých výrobců (zelařů, zeláren), kteří zpracovávají hlávkové zelí v zelinářských oblastech ČR. Po úspěšném průběhu prvním ročníku soutěže Zelí roku se tato akce stala tradiční součástí výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích a pravidelní návštěvníci výstavy se každoročně těší na podávání ochutnávek kysaného zelí od jednotlivých výrobců ve stánku Zelinářské unie v Pavilonu A.
Soutěžící výrobci kysaného zelí dodají do Litoměřic přiměřené množství bílého kysaného zelí (sáčky, kbelíky), zhruba 20–30 kg. Zelí bude použito pro vlastní soutěž, výstavu a na degustaci pro návštěvníky po dobu výstavy. Soutěž probíhá dvoukolově. První kolo se odehrává v den zahájení výstavy. Roli hodnotitelů – degustátorů na sebe tradičně berou účastníci slavnostního zahajovacího ceremoniálu výstavy. V prvním kole je vybráno pět vzorků, které postoupí do druhého kola. Druhé – finálové kolo probíhá o několik dní později. Před zraky návštěvníků výstavy na pódiu amfiteátru pětičlenná porota (složená z umělců a návštěvníků výstavy) po degustaci určí pořadí pěti předložených anonymních vzorků. Další výstavní den Ing. Jaroslav Zeman na pódiu výstaviště Zahrada Čech slavnostně odtajní anonymní vzorky a předá vítězi diplom a hlavní cenu – tradiční zelák a další čtyři místa obdrží diplomy s pořadím.
Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.
Zdroj: www.zucm.cz