11.09.2003 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slivovice ubyde

Milovníci vlastní slivovice přijdou letos zřejmě zkrátka. Švestek se totiž letos příliš neurodilo, oproti tomu dostatek je jablek a hrušek. Ovoce je však díky sluníčku cukernatější a více vyzrálé než loni, což slibuje větší výtěžnost a lepší chuť.

Uvedl to jednatel Lihovaru ve Velké Polomi na Opavsku Marcel Černík. Na severu Moravy palírny pracují již od počátku srpna, v těchto dnech se před nimi často tvoří i desetiminutové fronty aut. Spolumajitel palírny v Ostravě-Radvanicích Radim Král letošní rok přirovnává k úspěšnému roku 2002. Pěstitelé oproti loňsku vozí větší množství hrušek, v současné době přivážejí ve velkém do palíren buď ovoce, aby si později přijeli pro alkohol, nebo již přímo kvas, z nějž se pálením odkapává vysokoprocentní alkohol. Podle Černíka se stále se najde dost zákazníků, mimo jiné také kvůli očekávanému zvýšení daně u alkoholu. Destilačními přístroji nyní protéká hruškovice nebo calvados - pálenka z jablek. Sezona vyvrcholí v listopadu a prosinci, kdy na řadu přijde pálení švestek. Od září do konce roku jedou podle Černíka přístroje nonstop, sezona pak začala před šesti týdny pálením třešní. Pěstitelských pálenic v České republice oficiálně funguje celkem 650, přičemž povolení k výrobě domácí lihoviny jich má ještě o 200 více. Cena za litr vypáleného alkoholu se letos pohybuje kolem sto korun. Podle odborníků by se měl destilát, předtím než se začne pít, ještě určitou dobu - nejméně 14 dnů - vyvětrat ve smaltované nádobě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down