V roce 2024 na polní zelenině škodili nejčastěji třásněnky, dřepčíci, molice vlaštovičníková, zápředníček, krytonosci, mandelinka bramborová, mšice zelná a kyjatka hrachová. Méně významné byly housenky můry zelné, m. kapustové, kovoleskece gama a mšice broskvoňová. Lokálně škodila sviluška chmelová a bělásek řepový.
Rok 2024 byl čtvrtým rokem v řadě, který byl obecně pro hmyz nepříznivý. Ubývá celková biomasa hmyzu a pozoruji velké rozdíly mezi lokalitami i na relativně malém území, jakým je Polabí. Na vzestupu jsou druhy, které preferují teplé a suché počasí (třásněnky, svilušky, ploštice), rozšiřují se k nám i teplomilní škůdci z jižní Evropy (kněžice zeleninová). Přesné příčiny úbytku hmyzu nejsou známy. Existuje mnoho teorií, ale vědci se zatím shodnou pouze v tom, že příčin je více a působí synergicky. Jednou z potvrzených příčin je probíhající klimatická změna.
Metody monitoringu
Monitoring škůdců polní zeleniny a jejich nepřátel byl v roce 2024 prováděn v týdenním intervalu od dubna do října v rámci zajištění plnění cílů Národní akčního plánu (NAP) k bezpečnému používání pesticidů. Monitoring prováděli pracovníci týmu Integrované ochrany zemědělských plodin proti škůdcům z VÚRV Praha-Ruzyně (od 1.1.2025 byl VÚRV přejmenován na Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu). Sledování probíhalo na stejných plochách jako v předchozích letech v Polabí, v pásmu od Litoměřic po Sadskou, kde je nejvyšší koncentrace zelinářských ploch.
Škůdci v roce 2024
Rok 2024 byl z pohledu škůdců méně příznivý, na polích bylo méně druhů a k překročení prahů škodlivosti docházelo méně často. Jedním z důvodů byla mírná zima, která nepříznivě ovlivnila přezimování některých druhů a nadprůměrně teplé letní počasí, které vysušilo krajinu. V některých obdobích bylo obtížné najít na rostlinách nové druhy škůdců nebo užitečných organismů, kteří se v předchozím týdnu na sledovaných lokalitách nevyskytovali. Ve druhé polovině vegetace byl na rostlinách nadprůměrný výskyt neškodného, saprofágního hmyzu, který odpovídal vyššímu napadení zelenin chorobami.
Celý text článku naleznete v elekltronické a tištěné verzi časopisu Zahradnictví 1/2025
Text a foto: Ing. Kamil Holý, Ph.D., Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu v.v.i., Praha-Ruzyně
Práce byla podpořena funkčním úkolem MZe prostřednictvím Národního akčního plánu ke snížení používání pesticidů a projektem MZE-RO0418. Děkuji všem pěstitelům zeleniny za součinnost při monitoringu a Zelinářské unii Čech a Moravy za podporu a spolupráci.
Článek byl odborně recenzován. Použitá literatura je k dispozici u autora článku.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!