Předloňská sezóna, rok 2020, byl prvním z tzv. covidových roků. Roků, kdy se zelináři, a nejen oni – ale celý svět, učil žít s novým nevyzpytatelným faktorem. A život s ním zelináři ve většině případů obstojně zvládli. Stál hodně úsilí a nákladů navíc, i ztrát, přinesl ale i zajímavý moment. Tím byl zvýšený zájem českých spotřebitelů o zeleninu, a často o zeleninu koupenou ze dvora, z farmářské prodejny od pěstitele na jeho farmě či nasbíranou přímo na poli v rámci samosběrů.
Zvýšený zájem spotřebitelů o čerstvou zeleninu podkládají i nedávná nová data Českého statistického úřadu (ČSÚ), že spotřeba zeleniny v tuzemsku v roce 2020 významně vzrostla, a to téměř o 5 kg zeleniny na osobu na rok proti roku 2019. Poprvé tak každý z nás v ČR zkonzumoval více než 90 (přesně 90,3) kg čerstvé zeleniny za rok. Přesto pouze třetina této zeleniny pochází dlouhodobě podle dat ČSÚ z tuzemské produkce.
Rok 2020 také vzhledem k relativně mírnému průběhu počasí přinesl dobrou úrodu zeleniny u nás i v okolních evropských státech, což na konci roku negativně ovlivnilo úroveň cen zemědělských výrobců zeleniny (CZV nebo pěstitelské ceny). Ty se u většiny ČSÚ sledovaných druhů propadly, u některých až na úroveň několika let zpět. Nízké CZV se pak přes celé zimní období přenesly až do roku 2021. Propad úrovně pěstitelských cen se ale nepromítl do cen spotřebitelských, které se držely na stabilní hladině celý rok 2020 i zimu 2021.
Pěstební plochy v sezóně 2021
V roce 2021 zelináři založili porosty a pěstovali zeleninu podle ČSÚ celkem na 12 325 ha, což představuje nárůst o 7,4 % proti roku 2020. Největší podíl tvořily plochy tradičních tuzemských druhů zeleniny: cibule – 15,3 %, hrášku – 14,5 %, zelí – 8,4 %, mrkve – 7,4 %. Ve srovnání s rokem 2020 vrostly plochy kořenové zeleniny (mrkev, petržel, červená řepa), listové zeleniny (saláty, špenát, petržel naťová, řezané bylinky), plodové zeleniny (papriky, okurky salátové) a méně pěstovaných druhů (pór, ředkev). Naopak pokles zaznamenaly plochy česneku, kapusty, zelí, ředkviček a okurek nakládaček. Tato data ČSÚ potvrzují vývoj chování zelinářů s ohledem na covidové roky – vzrostly plochy zeleninových druhů, které umožňují mechanizovanou sklizeň (hrášek, špenát, kořenová zelenina), a také druhů, o které je zájem při prodeji ze dvora (cukety, dýně a ostatní plodová zelenina).
Text a foto Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy, z. s.
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 1/2022 s tématem měsíce Zelinářství.