V poslední době se i v tuzemsku můžeme setkat se zajímavými odrůdami pocházející především z Ruska, Litvy a Lotyšska, které jsou vskutku velmi rané a navíc i odolné vůči houbovým chorobám. Díky křížení druhu Vitis amurensis Rupr. (réva amurská), která má ze své domoviny poměrně krátkou vegetační dobu, s révou vinnou (V. vinifera L.), vznikají odrůdy, které umožňují pěstovat révu pro výrobu poměrně kvalitního vína ve venkovních podmínkách i výrazně na sever od běžných vinařských států.
Běžné velmi rané odrůdy druhu V. vinifera jako například Irsai Oliver mají vegetační dobu (doba od rašení po sklizeň hroznů) zhruba 120 až 130 dní, tj. čtyři měsíce. Amurská réva uvyklá na silnější mráz v zimě (vydrží teploty vzduchu pod –40 °C a teplotu půdy kolem –20 °C), de facto nezná žádné jaro ani podzim, teploty přechází ze zimních do teplotně mírného léta a opět do zimy. Vegetační doba je tedy pod 120 dnů. Navíc velmi dobře reaguje i na poškození jarním mrazem (po narašení letorostů), tvorbou plodného obrostu i z podoček. Díky těmto vlastnostem je tato réva přednostně využívána při tvorbě nových odrůd pro severní oblasti Evropy a Severní Ameriky.
Text
Ing. Radek Sotolář, Ph.D.,
Mendelova univerzita v Brně,
Ústav vinohradnictví a vinařství,
Zahradnická fakulta v Lednici
Foto Z. Vápeník
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 7/2019.