Rok 2024 byl příznivý pro výskyt chorob, které v některých druzích zelenin způsobovaly velké poškození. Hnijící části rostlin lákaly do porostů zelenin různé bezobratlé živočichy, pro které jsou napadené části živným substrátem. Zvýšený výskyt neznámých druhů mohl vést pěstitele k mylnému závěru, že příčinou poškození jsou škůdci.
Někteří škůdci žijí v symbióze s chorobami, které jim pomáhají oslabovat rostlinu, ale na zelenině je tomu většinou naopak. Primární příčinou je choroba, která vytváří vhodné prostředí pro rozkladače. V tomto případě aplikace insekticidů problém nevyřeší, je třeba zaměřit ochranu proti původcům chorob.
Saprofágové (rozkladači) se živí mrtvou organickou hmotou. Mohou trávit odumřelá rostlinná pletiva, mikroorganismy v nich obsažené nebo obojí. Při monitoringu škůdců zeleniny se s rozkladači setkávám nejčastěji na cibuli, petrželi a celeru, které jsou napadeny různými chorobami. Zatímco napadené cibule se při sklizni poznají na první pohled podle nezdravých kořenů, na dotek jsou měkké a při stlačení z nich vyteče zahnívající vnitřek, u celeru mohou být příznaky nepatrné, snadno přehlédnutelné a zvýšený výskyt členovců může být mylně považován za přemnožené škůdce. Obdobné je to i u jiných zelenin.
Určování původce poškození
Při určování příčiny je třeba postupovat vylučovací metodou: 1) Odebrat jedince a pokusit se je určit alespoň do řádu. 2) Porovnat jedince s fotografiemi známých druhů škůdců, kterých je na internetu většinou dostatek. 3) Pokud se neshodují s žádným ze škůdců a současně jsou na rostlinách příznaky chorob, je velká pravděpodobnost, že se jedná o neškodný, saprofágní druh.
Celý text článku naleznete v tištěné nebo elektronické verzi časopisu Zahradnictví 12/2024
Práce byla podpořena funkčním úkolem MZe-NAP a projektem MZE-RO0423.
Text a foto: Ing. Kamil Holý, Ph.D., VÚRV, v.v.i., Praha-Ruzyně