27.06.2023 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sandwich systém s herbicidy – perspektiva pro příkmenný pás

Nejen vědci a výzkumníci, ale i pěstitelé všech ovocnářských regionů Evropy se musí zabývat problematikou omezování využívání herbicidů a jejich adekvátní náhradou v otázce regulace plevelů a údržby příkmenného pásu (PP).

V minulých příspěvcích na toto téma bylo představeno několik možností, kultivační stroje a byly naznačeny možné cesty, kudy by se moderní údržba PP v ovocných sadech mohla ubírat. V otázce údržby PP existuje více různých přístupů a ve zkratce si je představíme. Blíže se podíváme na tzv. swiss sandwich systém a jeho modifikaci, kterou ve VŠÚO Holovousy nově provozně testujeme.

Mulčování

Pro tento typ managementu se využívá nejčastěji mulčovací kůra, štěpka, žampionové substráty, zelený mulč nebo fólie. Metoda je většinou účinná, schopná potlačit plevel i kolem kmínků, kde však může být problematický např. pýr plazivý, který je schopen prorůstat kůrou nebo i fólií v místě, kde je proříznutá pro kmínek. Mulče obecně zvyšují a udržují vlhkost půdy, podle dostupných pramenů potřeba závlahy klesá zpravidla o 20–25 %. Zelené mulče, například zelená hmota z tolice vojtěšky (Medicago sativa), mají pozitivní vliv na velikost ovoce tím, že jsou schopny uvolňovat do půdy dusík a další organické látky. Poskytují ale habitat hlodavcům, kteří mohou způsobovat velké škody. Pokud jsou jako mulč využity fólie, mechanicky zabraňují prorůstání plevele, udržují vlhkost, dlouho vydrží, nicméně i ony poskytují úkryt hlodavcům. Navíc se po jejich umístění na půdu po dvou až třech letech postupně začne vytrácet půdní biosložka. Mulčování bývá zpravidla velmi nákladné, navíc na příliš vlhkých půdách může docházet ke zvýšenému výskytu chorob, jako je například Phytophthora sp., či k asfyxii kořenů.

Text a foto Bc. Lukáš Nývlt, Ing. Luděk Laňar, Ph.D., VŠÚO Holovousy s. r. o.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 6/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down