28.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Roubování zeleniny

Obecně se u roubované zeleniny dosahuje výrazně vyšších výnosů, vyšší úrovně tolerance a rezistence vůči chorobám, lepší kvality plodů a silnějšího růstu.
Jako podnože se používají silně rostoucí druhy, např. dýně u okurek a zároveň druhy odolné vůči korkovitosti kořenů a půdním fuzáriím, např.divoké rajče (Beaufort 1, Maxifort F1, Vigomax F1) u rajčat a baklažánů.

Roubování se nejčastěji provádí japonskou metodou. U této metody jsou kulturní druhy a podnož naříznuty vždy šikmo v úhlu 45° a svisle nasazeny na sebe. Pro upevnění kulturního druhu na podnož se používá silikonový klips (JOBU – clips). Šikmým naříznutím podnože a kulturní rostliny vzniká mezi oběma rostlinami větší kontaktní plocha než při naříznutí horizontálním. Tímto způsobem je možné výrazně zvýšit pravděpodobnost srůstu. Rostliny se po naroubování umístí pod tunel z plastové fólie. Optimální teploty pro společný růst jsou mezi 21°a 22°C. Důležité je, aby naroubované rostliny nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření a aby klima v tunelu zůstalo pokud možno konstantní.
V případě, že jsou rostliny v dobrém stavu je možné od pátého dne začít malým otvorem v tunelu opatrně větrat. Sedmý den po roubování lze foliový tunel úplně odstranit, a to nejlépe ráno nebo večer.
Devátý den po roubování je možné rostliny zasadit. V případě, že byly použity silikonové roubovací svorky JOBU, není nutné je odstraňovat.

Firma Bruno Nebelung má ve své nabídce následující odrůdy roubovaných rajčat a okurek:

Aromatické rajské jablko ‘Maranello‘ F1
Má aromatickou ovocnou chuť. Kromě vynikající chuti se tento druh vyznačuje tmavě červenou dužinou. Hmotnost plodů je mezi 100 – 120g. Kromě toho je ‘Maranello‘ F1 odolný vůči plísni pravé.

Keříčkové rajské jablko ‘Culina‘ F1
Vyznačuje se masivními plody skvělé chuti, rostoucími ve vijanu po třech až pěti kusech. Vzhledem ke své dobré pevnosti při řezu jsou vhodné zejména do salátů a na chléb. Hmotnost plodů činí 100 – 130g.

Aromatické rajské jablko ‘Rubor‘ F1
Toto roubované rajské jablko má lesklé a velmi chutné plody. Jejich hmotnost činí 80 – 95g. Kromě rezistence vůči mnoha vlivům je odrůda ‘Rubor‘ F1 tolerantní vůči hnilobě konců květenství.

Karotenové rajské jablko ‘Bolzano‘ F1
Bolzano F1 vydává zvláštní rajčatovou vůni. Svými velkými, oranžovými plody vnáší do sortimentu rajských jablek barevnou změnu. Rafinovaná je kombinace s červenými rajskými jablky v salátech. Hmotnost plodů činí 90 – 100g.

Rajské jablko San Marzano ‘Corianne‘ F1
Roubované typické italské rajské jablko. Má skvělou rajčatovou vůni. Vzhledem ke své pevné dužině je tento druh ideální k vaření a grilování. Nápadný tvar plodů je ozdobou každé zahradní párty. A to nejen na talíři, nýbrž i přímo na rostlinách. Hmotnost plodů činí 90 – 110g.

Koktejlové rajské jablko ‘Picolino‘ F1
Chuť Picolina F1 Vás přesvědčí. Kromě použití v kuchyni je zvlášť vhodné k přímé konzumaci z keříčků. Hmotnost plodů činí 30 – 40g.

Rajské jablko Cherry ‘Dasher‘ F1
Je velmi pevné a sladké. Konzumace každého jednotlivého plodu je požitkem. Obohacením konzumace je také sklízení celých vijanů. Hmotnost plodů činí 20 – 30g.

Rajské jablko Cherry ‘Dolce Vita‘ F1
Vyznačuje se skvělou chutí. Svítivě červené a pevné plody se konzumují přímo z keříčků. Hmotnost plodů činí 15 – 20g.

Salátová okurka ‘Sudica‘ F1
Roubovaná Profi-Line okurka ‘Sudica‘ F1 má velké výnosy, není hořká, je velmi vitální a odolná vůči chorobám, i vůči plísni pravé. Tvoří 30 – 35 cm dlouhé, tmavě zelené, lesklé plody. Roubování je bezpečnou ochranou proti chorobám přenosným z půdy a podporuje bohatou sklizeň.

Salátová okurka ‘Dominica‘ F1
Roubovaná Profi-Line okurka ‘Dominica‘ F1 poskytuje velmi vysoké výnosy, je velmi vitální a odolná vůči chorobám. Plody jsou dlouhé a odolné vůči plísni pravé. Roubování je bezpečnou ochranou vůči chorobám přenosným z půdy a podporuje bohatou sklizeň.

Salátová okurka mini ‘Printo‘ F1
Mini salátová okurka Printo von Kiepenkerl přesvědčuje svojí vynikající chutí a vysokým výnosem. Krátké plody umožňují pravidelnou sklizeň. I v malých domácnostech je možné krájet vždy čerstvé plody. ‘Printo‘ F1 má neobyčejně mnoho až 17 cm dlouhých plodů. Roubováním se u rostliny dosáhne bujného vzrůstu, a tím jsou zajištěny velmi vysoké výnosy. To platí zejména pro místa, na kterých se již okurky pěstovaly.

Lilek jedlý (baklažán) ‘Madonna‘ F1
Baklažán ‘Madonna‘ F1 plodí velmi pravidelně a má tmavě zbarvené fialové plody. Roubování zabezpečí velmi bujný vzrůst, výrazně vyšší výnosy a ranou sklizeň.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down