04.12.2022 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pyrus communis subsp. caucasica pro gurmánskou kuchyni

Plody Pyrus communis subsp. caucasica se po tepelné úpravě mohou změnit v atraktivní potravinu s výraznou chutí. Technologie zpracování otevírá možnosti úpravy zralosti a chuti rovněž jiných druhů ovoce.

Slupka Pyrus c. subsp. caucasica je po ošetření mrazem ztenčená, homogenní dužnina s poměrně rosolovitě masitou konzistencí po rozkrojení zachovává tvar, uvolňuje množství šťávy. Snadno se z plodu uvolňuje střed se semeny. Dužnina po rozmrazení dostává chuť s tóny révy a fíků, velmi výrazně sladkou, jemnou a vyváženě kořenitou. Může mít až rumovou příchuť, ale nikoliv s alkoholickým nebo jiným ostrým aroma. Důvodem změny chuti je zjevně působení mrazu. Chuťová podobnost fíkům se projevuje i po konzumaci, kdy výrazná vůně vybízí ke konzumaci dalšího kousku. Lze očekávat, že takto upravené ovoce má silný potenciál zaujmout, například jako součást dalších dezertů a raw sladkostí nebo s některými sýry. Z ovoce připravené dřeně jsou pochoutkou. Je pravděpodobné, že by upravené plody byly kvůli výrazné chuti atraktivní přísadou jiných potravin na trhu i v průmyslovém měřítku.

Text a foto Bc. Miroslav Sedláček, Brno

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down