Odlistění zóny hroznů je velmi významným zásahem v moderním vinařství. Stává se nedílnou součástí agrotechniky každého vinohradnického podniku. Velmi důležité je proto zabývat se výzkumem vlivu odlistění na kvalitu hroznů. V provedeném pokusu s odrůdou Ryzlink rýnský byl prokázán vliv odlistění zóny hroznů na cukernatost, titrovatelné kyseliny, hodnotu pH, hmotnost bobule a hroznu. Nejlépe hodnocenou byla varianta odlistění před kvetením.
Odstranění listů v zóně hroznů otevírá listovou stěnu révového keře a zvyšuje exponovanost hroznů ke slunečnímu záření a proudění vzduchu. Obvykle jsou odstraněné jeden nebo dva listy na letorostu, takže na keři stále zůstává dostatečná listová plocha pro zabezpečení zralosti hroznů (Smart et Robinson, 1991). V roce 1973 definoval Richard Smart odlistění jako odstranění některých listů ze zóny hroznů během vegetace mezi fenofázemi nasazování bobulí a zaměkání bobulí (Smart, 1973). V posledních letech se však ukazuje daleko zajímavější z pohledu kvality a zdravotního stavu hroznů odlistění zóny hroznů před kvetením révy vinné (Poni et al., 2006, Poni et al., 2008).*
Text a foto doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., Ing. Petra Mateiciucová, DiS.,
Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2013