
V portugalském regionu Alentejo, přezdívaném portugalské Toskánsko, probíhá sklizeň hroznů netradičně v noci. Vinaři se tak vyhýbají extrémním denním teplotám, které mohou dosahovat až 40 °C, a zároveň chrání čerstvost a kvalitu hroznů.
Tento způsob sklizně se kvůli klimatickým změnám stává v jižní Evropě stále běžnější.
Podle Bárbary Monteirové, spolumajitelky vinice Herdade Da Fonte Santa, začali s noční sklizní v roce 2019. Zpočátku bylo těžké přesvědčit sběrače, aby pracovali od půlnoci do osmi ráno, ale dnes si tuto praxi pochvalují. „Mohou pracovat v chladnějším počasí a vyhnout se extrémním vedrům,“ uvedla Monteirová. Noční sklizeň pomáhá zabránit oxidaci a ztrátě kyselin, které se při denním žáru rychleji odbourávají. Hrozny si tak uchovávají živější chuť a víno má plnější aroma a nižší obsah alkoholu.
Zatímco ve Španělsku, Itálii i Portugalsku se tradičně sklízí mezi srpnem a říjnem, posun klimatu nutí vinaře přizpůsobit se novým podmínkám. „Klimatické změny výrazně ovlivnily proces sklizně a my jsme se museli přizpůsobit,“ říká Monteirová.
Sběrači, jako Vitor Lucas, dávají noční práci přednost – kromě nižších teplot oceňují i klidnou atmosféru. Kolem třetí hodiny ranní si dopřejí tradiční jídlo bucha z oliv, sýra, choriza, chleba a vína, a pak se vrací zpět mezi řádky vinné révy, kterou osvěcuje měsíční svit a světla čelovek. Noční sklizeň tak spojuje tradici, inovaci i respekt k přírodě – a stává se novým symbolem adaptace vinařů na měnící se klima.*
Zdroj: ČTK