Comparison of phenological traits of seventeen elderberry cultivars
Souhrn
Porovnávány byly následující odrůdy bezu černého: ´Albida´, ´Allesö´, ´Aurea´, ´Bohatka´, ´Dana´, ´Haschberg´, ´Heidegg 13´, ´Korsör´, ´Mammut´, ´Pregarten´, ´Riese aus Voßloch´, ´Sambo´, ´Sambu´, ´Samdal´, ´Sampo´, ´Samyl´, ´Weihenstephan´, pěstované prvním rokem v pokusné výsadbě. Hodnoceny byly následující fenologické znaky: počátek a konec hlavního květu, násada květů, násada plodů a počátek sklizňové zralosti. Vypočten byl počet dní květu. Z prvotního hodnocení fenologických znaků vyplývá, že všechny sledované odrůdy započaly kvetení přibližně v polovině června, přičemž nejdříve vykvetly odrůdy ´Sampo´ a ´Sambu´, nejpozději pak odrůdy ´Heidegg 13´ a ´Aurea´. Nejvyšší násada květů a následně plodů byla zjištěna u odrůd ´Weihenstephan´, ´Sambu´ a ´Haschberg´. Naopak nejméně květů a plodů nasadily odrůdy ´Albida´ a ´Heidegg 13´. Sklizňové zralosti dosáhly nejdříve odrůdy ´Sampo´ a ´Korsör´, nejpozději pak odrůdy ´Albida´ a ´Bohatka´.
Abstract
There were compared elderberry cultivars ´Albida´, ´Allesö´, ´Aurea´, ´Bohatka´, ´Dana´, ´Haschberg´, ´Heidegg 13´, ´Korsör´, ´Mammut´, ´Pregarten´, ´Riese aus Voßloch´, ´Sambo´, ´Sambu´, ´Samdal´, ´Sampo´, ´Samyl´, ´Weihenstephan´, planted first year in experimental planting. Phenological traits were evaluated as follows: the start and the end of main flowering, quantity of blossoms, quantity of fruits, and the beginning of picking maturity. The number of days of flowering was calculated. First evaluation of phenological traits shows that all observed cultivars started flowering approximately in half of June. The earliest flowering was found in cultivars ´Sampo´ and ´Sambu´, the latest in cultivars ´Heidegg 13´ and ´Aurea´. The highest quantity of blossoms and consequently fruits was detected in cultivars ´Weihenstephan´, ´Sambu´ and ´Haschberg´ compared to cultivars ´Albida´ and ´Heidegg 13´ with the lowest quantity of blossoms and fruits. The earliest picking maturity was found in cultivars ´Sampo´ and ´Korsör´, the latest in cultivars ´Albida´ and ´Bohatka´.
Květ bezu černého (Flos sambuci) obsahuje glykosid rutin, alkaloid sambunigrin, silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny a minerální látky (Kintlerová a kol., 1993). Využití nachází květy bezu především ve farmaceutickém, ale i zpracovatelském průmyslu (Kaďarová, 1993), rovněž v lidovém léčitelství se těší velké oblibě (Smatana, 1993; Hembesberg, 2002). Čajový nálev z květů rozpouští hleny, vyvolává pocení, je močopudný (Richter, 2010) a uklidňuje zanícenou sliznici. Příznivě účinkuje i při poruchách trávení a zánětech dutiny ústní. Široké uplatnění nachází např. při výrobě limonád, zmrzliny, jogurtů, vína, čaje, bonbónů a zákusků (Benk, 1981; Schumacher, 1983; Dirker, 1992 a Farr, 1994). Dle Kaacka a kol. (2006) činí zcela odlišné a charakteristické aroma bezu tuto komoditu velmi zajímavou ve spojení s narůstajícím zájmem právě o zmrzlinu, limonády a další oblíbené nápoje.
Květ je obvykle pětičetný, někdy tří nebo čtyřčetný, poměrně malý a vonný. Dle Pišťankové (2002) vytváří velké množství pylu. Množství květů je složeno ve vrcholíky nebo laty, nejčastější tvar květenství je ploše kulovitý, pětiramenný, chocholičnatý. Barva květů je bílá, bíložlutá nebo světložlutá, vzácně u okrasných kultivarů purpurovorůžová nebo fialová, prašníky jsou žluté. Jeho vůně je poměrně aromatická, proto přitahuje množství hmyzu, pro nějž je atraktivní i doba kvetení, která podle lokality a genotypu připadá v našich podmínkách na druhou polovinu května až první polovinu července. Termín kvetení je závislý i na efektivní sumě teplot od počátku vegetace potřebné k rozkvětu. Doba kvetení souvisí s průběhem počasí. Obecně trvá od jednoho do dvou týdnů. U různých genotypů jsou různé opylovací poměry – jedinci mohou být samosprašní, částečně samosprašní, i cizosprašní. Díky termínu kvetení v podstatě nehrozí mrazové poškození květů.
Výhodou kulturních odrůd bezu černého oproti planému bezu je větší květenství a tím i vyšší hektarové výnosy. Další výhodou je kvalitativní vyrovnanost kulturních odrůd, jenž je důležitá z hlediska požadavků zpracovatelů. Důležitými ukazateli při výběru odrůdy jsou kromě hospodářských znaků i fenologické znaky, které udávají potenciál rostlin pro výnosovost.
Text a foto Ing. Aleš Matějíček, Ph.D., Bc. Jiří Kaplan
VŠÚO Holovousy, s. r. o.
Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 2/2011.