19.11.2006 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polní přehlídka ve Svijanském Újezdě

Společnost Moravoseed patří mezi naše přední firmy, specializující se na šlechtění, výrobu a prodej zeleninových osiv. Každoročně pořádá na konci září ve své šlechtitelské stanici ve Svijanském Újezdě polní přehlídku porostů odrůd zeleniny. I letos jsme se do malé vesničky u Turnova zajeli podívat, abychom vás o novinkách, které Moravoseed pro nejbližší období připravil, informovali.

Přehlídku zahájil jednatel společnosti Ing. Stanislav Schneider. Mimo jiné zdůraznil, že v dnešním tvrdém konkurenčním prostředí je nezbytně nutné, aby celý proces pěstování zeleniny byl naprosto profesionální. Vysoce kvalitní musí být všechny vstupy, tedy i osivo. A právě profesionálním pěstitelům nabízí společnost Moravoseed tzv. „balení pro profesionály“ – osivo z vybraných partií se semeny vykalibrovanými na jednotnou velikost a ošetřenými formou inkrustace proti chorobám a škůdcům. Sortiment (v současné době udržuje Moravoseed 286 odrůd a hybridů zeleniny) je do této kategorie každoročně vybírán na základě ohlasu pěstitelů.
Ing. Schneider dále upozornil, že moření osiva samotným pěstitelem není často dobré, protože je při něm nutná velká přesnost. Například na 1 kg osiva je potřeba pouze 3 až 6 g mořidla. Také není šťastné míchat staré mořené osivo s novým.
Mezi další úpravy semen patří jejich obalování (např. salát, celer, pastinák). Na přání lze dodat předklíčená semena petržele, cibule, celeru atd.
Kromě této profesionální kategorie osiv je v Moravoseedu k dispozici standardní – volně ložené osivo a profi-série pro malopěstitele – zahrádkáře v malých sáčcích obsahujících profesionálně upravené osivo.
Co se týče novinek zaváděných do sortimentu, Ing. Stanislav Schneider uvedl, že každá nová odrůda nebo hybrid jsou ještě před registrací opakovaně zkoušeny nejen ve šlechtitelské stanici, ale i u pěstitelů. Teprve v případě uspokojivých výsledků v oblasti výnosu, odolnosti, kvalitativních parametrů a podobně jsou uvedeny jako perspektivní novinky.

Na přehlídce v porostu
Letošní porost odrůd a hybridů byl ve Svijanském Újezdě vcelku pěkný, i když se samozřejmě na rostlinách podepsalo letošní rozmarné léto, kdy se střídala období extrémního sucha s obdobími dešťů a docházelo k velkým výkyvům teplot a některé pozdější odrůdy zeleniny nebyly ještě zcela vyvinuty. Přítomné prováděli Jan Holan a Ing. Luboš Srbek. Protože mezi hlavní produkty Moravoseedu patří tradiční česká zelenina jako cibule, zelí a ředkvička zaměříme se především, ale nejen na ně.

Cibule
Z této oblíbené zeleniny zaujala především odrůda amerického typu ´Signum´. Jedná se o velmi ranou odrůdu vhodnou pro pěstování z přímých výsevů. Je odolná proti mechanickému poškození a určena jak pro přímý konzum, tak pro dlouhodobé skladování. Vegetační doba je poměrně krátká – 100 až 105 dnů a začíná se sklízet ihned po cibuli pěstované ze sazečky. Její největší předností je, že i přes svou ranost má vynikající skladovatelnost.
Další zajímavou odrůdou cibule byl ´Tandem´, určený rovněž pro pěstování z přímých výsevů s vegetační dobou 123 až 128 dnů. Vyniká především vysokým výnosovým potenciálem s vynikající skladovatelností. Tato cibule je určena i pro přímý konzum.
Zelí
Bylo vysázeno a představeno téměř čtyřicet odrůd, hybridů i novošlechtění. Několik nadějných novošlechtění vyniká až 100% odolností proti fusáriím. Z hybridních odrůd určitě stojí za zmínku červené zelí ´Kvit F1´. Je určené výhradně pro dlouhodobé skladování. Výsadba probíhá od konce dubna do začátku června, sklizeň začíná v září a trvá až do začátku listopadu. Vegetační doba je 125 až 135 dnů a doporučený počet rostlin na hektar 33 000 kusů.. Má menší vejčité, silně zahuštěné a těžké hlávky o hmotnosti 1,9 až 2,3 kg. Vnější košťál je střední až vyšší oproti vnitřnímu, který je velice krátký. Hlávky se nevyvracejí.

Ředkvička
Ze široké nabídky vybíráme úspěšnou hybridní odrůdu ´Fortuna F1´
Je velmi raná, určená jak k teplému, tak i studenému rychlení ve sklenících a fóliovnících. Hodí se i pro jarní a podzimní polní pěstování. Z jarních výsevů začíná sklizeň již na konci března. Bulvička je velká, kulatá a zářivě červená. Je odolná proti praskání. Vegetační doba je 29 až 32 dní.

Kedluben
Další zajímavou zeleninou určenou pro přímý konzum byl modrý kedluben, konkrétně raná hybridní odrůda ´Ballot F1´. Je určen pro jarní a podzimní polní pěstování, odolný proti dřevnatění, vybíhání do květu i praskání. Bulva je ploše kulovitá s kvalitní jemnou dužninou. Vegetační doba od výsevu je 75 až 80 dní.

Pór
Na vyrovnaném záhonu póru bylo vysazeno 11 odrůd. Ze všech nejvíce zaujaly odrůdy ´Winner´ a ´October´. ´Winner´ je určen pro přezimování. Snáší teploty hluboko pod bodem mrazu (až –15 ºC). Postupná sklizeň této výnosné odrůdy začíná na podzim a trvá až do jarních měsíců. Délka konzumní části je 20 až 25 cm.
´October´ je velmi výnosný, určený pro podzimní sklizeň. Délka konzumní části je větší – 30 až 35 cm. Obě odrůdy se na pole vysévají během března a dubna. Pro výrobu sadby se osivo vysévá od druhé poloviny února.

Brokolice
U porostu brokolice se průvodci věnovali dvěma čerstvým perspektivním novinkám, které jsou zatím v řízení o registraci a nelze je uvádět do oběhu. Moravoseed však zájemcům nabízí k odzkoušení bezplatný vzorek. První byla polopozdní hybridní odrůda středního vzrůstu ´SF F1 Apolena´, vhodná pro přímý konzum i krátkodobé skladování. Středně zrnitá modrozelená růžice váží až 1 kg. ´Apolenu´ je možné pěstovat celoročně. Je odolná proti vybíhání do květu, košťál růžice je velmi jemný, vhodný také k přímé konzumaci bez tepelného zpracování. Vegetační doba je 75 až 85 dnů.
Druhou novinkou byla polopozdní odrůda středního vzrůstu ´F11/3 Leonora´. Určená je především k podzimnímu pěstování. Zelená růžice bez fialového zabarvení váží až 700 g. Vegetační doba je stejná jako u ´Apoleny´.

Pro srovnání byla na záhonech vypěstována nejen zelenina Moravoseedu, ale i konkurenčních firem. Návštěvníci tak měli možnost srovnání, výsledkem kterého bylo konstatování, že nejen odrůdy a hybridy vyjmenované v tomto článku jsou srovnatelné se zahraničními.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down