Pěstování salátu se u nás v posledních letech dočkalo mírného vzestupu. Je to především díky zajímavým výkupním cenám a krátké vegetační době umožňující pěstování následných plodin.
Vzrůstajícímu zájmu o pěstování salátu odpovídala i vysoká účast na polní přehlídce salátu firmy SEMO, která se uskutečnila 23. 5. 2002 ve Velkých Úlanech. Na pozemcích pana Lakatose se sešlo přes 30 pěstitelů i obchodníků se zeleninou. Návštěvníci si prohlédli kompletní sortiment hlávkových, ledových i listových salátů z produkce firmy. Na místě bylo možné porovnat naše odrůdy s holandskými.
Saláty byly vypěstovány na záhonech pokrytých černou fólii. Mezi odrůdami asi nejvíce zaujal salát pro jarní až podzimní pěstování ’Maraton’ a letní saláty ’Mars’, ’Saturn’ a ’Jupiter’. Tyto letní saláty je možné s úspěchem pěstovat i z jarních výsevů. V porovnání s klasickými jarními odrůdami mají delší vegetační dobu. Mezi jejich přednosti však patří tužší list, díky kterému snesou i krátkodobé skladování.
Nad saláty se také hodně diskutovalo. Podle slov M. Takacze mají slovenští i čeští pěstitelé mezery především při úpravě salátu po sklizni. „Není možné, aby se španělský salát dostával na naše pulty v lepší kondici než salát domácích výrobců. „Samozřejmostí by se mělo stát navlhčení salátu po sklizni, které mimo jiné zamezí i ztrátě vody v místě řezu. Základní podmínkou úspěchu při produkci salátu je ale především zajištění včasného a pravidelného odbytu“. Podle slov pěstitelů i přítomných obchodníků roste na trhu zájem po ledovém salátu a jemně kadeřavých typech salátů listových (ze sortimentu firmy Semo odrůdy ’Zlatava’ a ’Karmina’). Obchodníky zaujala novinka firmy - červený hlávkový salát
’Červánek’, určený pro jarní a podzimní pěstování z výsadeb i přímých výsevů. Vytváří pevné těžké hlávky střední velikosti s vysokou odolností proti vybíhání. Velmi dobře snáší i časné jarní pěstování pod netkanou textilií. Doporučuje se spon 25 x 25 až 30 cm.
Saláty však nebyly jediným lákadlem polního dne. Po skončení přehlídek si návštěvníci pochutnali na výborném maďarském guláši. Panu Lakatosovi patří poděkování za vzornou přípravu celé akce a za příjemně a účelně strávený čas ve Velkých Úlanech.