Pět výjimečných studentů České zemědělské univerzity v Praze získá Cenu Josefa Hlávky
V předvečer třiatřicátého výročí sametové revoluce budou na zámku Josefa Hlávky v Lužanech u Přeštic uděleny Ceny Josefa Hlávky pro nejlepší studenty a absolventy pražských veřejných vysokých škol, brněnské Techniky a mladé talentované pracovníky Akademie věd České republiky.
Mezi oceněnými jsou tradičně studentky a studenti ČZU. Rektor univerzity nominuje za každou z pěti fakult vždy jednoho zástupce. Letos si odměnu za vynikající výsledky z Hlávkova zámku v Lužanech odnesou tito studenti ČZU:
Ing. Johanna Ruth Blöcher je doktorandkou Fakulty životního prostředí v programu Landscape Engineering, obor Environmental Modelling. Prokázala výjimečné schopnosti a tvůrčí myšlení ve svém oboru, což dokládá i řada publikací v kvalitních odborných mezinárodních časopisech. Výzkumné činnosti se věnuje od roku 2017 a zaměřuje se na aktuální témata z oblasti hydrologie, umělé inteligence, hydropedologie a klimatické změny.
Ing. Kateřina Vejvodová je studentkou doktorského programu Agricultural Specialization, obor Exploitation and Conservation of Natural Resources na FAPPZ. Doktorskou práci spojila s problematikou osudu a chování thallia, extrémně toxického prvku v přírodním a průmyslovém cyklu. Tato práce přinesla několik důležitých výsledků, které byly publikovány v kvalitních mezinárodních časopisech (kategorie D1-Q1, dle AIS).
Ing. Jerry Owusu Afriyie, Ph.D., je studentem doktorského programu Zemědělská specializace, obor Tropical Agrobiology and Bioresource Management na FTZ. Získal kompetitivní grant od grantové agentury ČZU na projekt CIGA a prokázal schopnost navrhnout a provést řadu terénních prací, zahrnujících práci s místními venkovskými komunitami v Ghaně. Výstupy jeho výzkumu lze aplikovat v celém regionu západní Afriky.
Ing. Karel Tomšík je studentem PEF v magisterském programu Economics and Management. V diplomové práci se zabývá tématem konvergence vybraných ekonomických ukazatelů regionálního rozvoje v EU. Cílem je zhodnocení ekonomické konvergence mezi regiony na úrovni NUTS 2 v období 2015–2019 a následná analýza vybraných ukazatelů ovlivňujících tento proces. Práce obsahuje teoretická východiska regionálního rozvoje se zaměřením na regionální politiku EU.
Ing. et Ing. František Tošovský je studentem magisterského programu Zemědělské inženýrství, obor Zemědělská technika na Technické fakultě. Nominován byl za výsledky ve studiu, činnost nad rámec běžného zapojení studentů a vědeckou práci v rámci řešení diplomové práce. Při jejím zpracování se zabýval problematikou modifikace pěstebních postupů za účelem snížení energetických a materiálových vstupů v rostlinné výrobě.
Cena Josefa Hlávky je určena „pro talentované studenty v bakalářském, magisterském a doktorském studiu, kteří prokázali výjimečné schopnosti a tvůrčí myšlení ve svém oboru.“ Je omezena věkem 33 let. Uděluje ji Hlávkova nadace (Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových). Kandidáty navrhují rektoři pražských vysokých škol a předání ceny laureátům probíhá každoročně při slavnosti na Hlávkově zámku v Lužanech u Přeštic.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!