07.06.2002 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstitelé ovoce a zpracovatelský průmysl

Zpracovatelský průmysl, především konzervárensko-lihovarnický by měl hrát významnou úlohu ve zpracování úrody. Dnes již víme, že není možno zpracovávat pouze nestandardní přebytek, ale kvalitní surovinu.

Jaká je současná situace? V posledních 6 letech je zpracovatelský průmysl v hlubokém útlumu a zpracování se stabilizovalo na 8 tisících tun ovoce ročně. Jde především o drobné ovoce – bobuloviny, peckoviny, jádroviny (bez průmyslových rajčat) a hrozny révy vinné. Stále největší podíl ve zpracování připadá na průmyslová jablka, která představují v závislosti na úrodě finanční objem pohybující se od 72 až do 420 mil. Kč.
Zpracovatelský průmysl se vyznačuje některými specifickými problémy. V krátké době potřebuje vysoké objem finančních zdrojů na nákup suroviny, ale výrobky z ovoce a zeleniny se realizují v obchodní síti až do následující sezóny, nemluvě o některých nevhodných podmínkách ze strany obchodníků (splatnost 60 až 90 dnů).
Výjimkou mezi konzervárenskými podniky je Hamé Babice, které má 4,7% meziroční nárůst tržeb. Původní, především ovocnářsko–zeleninářského zpracovatelský závod, se mění na výrobnu masných výrobků. V současné době zpracování ovoce (kojenecká výživa, kompoty a marmelády) představuje 21 % z celkové výroby, zelenina (především rajčata) 29 % a 51 % připadá na masné výrobky.
Hamé zaměstnává 1760 zaměstnanců a vyrábí 700 druhů výrobků. Český trh paštik a kečupů je z 80 % pokryt právě tímto podnikem.
Vyváží do 15 zemí. Export na Slovensko představuje 15 %, do Ruska 50 %.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down