Pěstební technologie béru italského

Jako jedno z hlavních řešení v současné době se uvádí šlechtění a výběr odolnějších druhů a odrůd, které se lépe přizpůsobí dostupnosti vody v půdě a které budou odolnější vůči novým klimatickým podmínkám. Cílem předkládané pěstební technologie je nabídnout zemědělské praxi alternativní plodinu bér italský /vlašský/ [Setaria italica (L.) Beauv.] s českými vyšlechtěnými odrůdami, které jsou vhodné do stále více se měnících podmínek prostředí České republiky. Tato plodina nabízí vhodnou alternativu k současně pěstovaným obilninám jako zdroj suroviny pro lidskou bezlepkovou dietu, ale i vhodný materiál pro výrobu biomasy nebo krmiva pro zvířata, ale i další možnosti využití např. v krajinářské architektuře. 

Velmi pozitivní efekt na vzniku ověřené technologie je, že se na tvorbě předložené publikace  podíleli jak vědečtí pracovníci, akademičtí pracovníci, tak i kolegové ze zemědělské praxe, studenti vysokých a středních odborných škol, za což jim patří velké poděkování.

"Globální změna klimatu (GZK) s sebou přináší řadu nežádoucích projevů, které budou do budoucna stále častěji ovlivňovat i zemědělskou produkci v ČR. Problémy se suchem a jeho dopadem na zemědělskou produkci se již začínají silně projevovat. Jedním z hlavních řešení v současné době se uvádí šlechtění a výběr odolnějších druhů a odrůd, které se lépe přizpůsobí dostupnosti vody v půdě a které budou odolnější vůči novým klimatickým podmínkám. Cílem předkládané pěstební technologie je nabídnout zemědělské praxi alternativní plodinu bér italský /vlašský/ [Setaria italica (L.) Beauv.] s českými
vyšlechtěnými odrůdami, které jsou vhodné do stále více se měnících podmínek prostředí České republiky. Tato plodina nabízí vhodnou alternativu k současně pěstovaným obilninám jako zdroj suroviny pro lidskou bezlepkovou dietu, ale i vhodný materiál pro výrobu biomasy nebo krmiva pro zvířata, ale i další možnosti využití např. v krajinářské architektuře. Velmi pozitivní efekt na vzniku ověřené technologie je, že se na tvorbě předložené publikace podíleli jak vědečtí pracovníci, akademičtí pracovníci, tak i kolegové ze zemědělské praxe, studenti vysokých a středních odborných škol, za což jim patří velké poděkování. Svou prací a invencí udělali velkou propagaci českým vyšlechtěným odrůdám béru italského „Ruberit & Rucereus“. České vyšlechtěné odrůdy již mají pozitivní ohlas v zemědělské praxi jak v České republice, tak i v zahraničí. O to se zasloužila i česká osivářská firma SEED SERVICE s. r. o. se sídlem ve Vysokém Mýtě v čele s jednatelem Ing. Milanem Dědem a jeho spolupracovníky. Na závěr lze konstatovat, že pro šlechtitele a jeho šlechtitelskou práci je velkou satisfakcí, když jeho odrůdy jsou využívané zemědělskou praxí a řeší její problémy."

Publikaci „Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského RUBERIT a RUCEREUS“ (Ing. Jiří Hermuth a kol.) si můžete stáhnout zde.

Zdroj: VÚRV*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down