Druhý díl cestopisu navazuje na přehled ovocných druhů pěstovaných v Kamerunu uveřejněný v minulém čísle. Pestrý sortiment hlavních dužnatých druhů tropického ovoce doplňují místní původní druhy, kterým se budeme věnovat v tomto díle. V celém bohatém spektru ovocných druhů patřících do této kategorie naprosto převažují místně původní druhy, a to jak rozšířené ve větším africkém areálu, tak vyloženě spíše místní. Pouze malé množství z nich je cíleně pěstováno, zvláště plantážními monokulturami minimálně. Přesto je ovoce těchto druhů ekonomicky velice přínosné, neboť kromě využití přímo v místech sběru je běžně obchodované ve velkém rozsahu. Do budoucna mnohé skýtají veliký potenciál tržně zajímavé produkce. Podstatným záporným faktorem stavu je rychlá ztráta původních ekosystémů a s nimi i zdrojů sklizní a genetické diverzity. Z druhů v Kamerunu nepůvodních se více prosadil například tamarind s primárním využitím v gastronomii a rovněž s luskovým typem plodů moringa olejodárná. Dále jsou pěstovány rambutan, mangostana, zapota, karambola, mombín sladký, mombín žlutý, hřebíčkovec jambos, martej jednokvětá, několik druhů anon, z nichž se nejvíce etabloval láhevník ostnitý spolu s původním láhevníkem senegalským a obdobně zlatolist, který zde má původní příbuzné druhy Chrysophyllum subnumdum a C. aurantium. V neposlední řadě též chlebovník (obecný a žakie) pěstovaný zvláště v přímořské oblasti pro plody k přípravě pečením, přičemž právě tomuto velmi produktivnímu druhu je odhadována perspektivní budoucnost nárůstu produkce za účelem substituce jiných základních potravin na bázi škrobů. Takto se tradičně také využívá dužniny ovoce tzv. afrického chlebovníku (Treculia africana) jako základní potraviny a obzvláště ceněnými velkými semeny ořechové chuti. Velké plody dorůstající hmotnosti přes osm kilogramů, kterých je ročně na jednom stromě zralých až třicet obsahují v tomto měřítku až 10 kg semen s vysokým obsahem bílkovin a minerálů.
Text Ing. Jiří Kaplan, foto zdroj: https://upload.wikimedia.org
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 6/2023.