Bahamy jsou ostrovní stát nacházející se v Bahamském souostroví jihovýchodně od americké Floridy a severovýchodně od Kuby. Souostroví je tvořeno 29 hlavními ostrovy a množstvím menších ostrůvků a útesů. Ostrovy jsou ploché, vápencového původu, často skalnaté. To stěžejně ovlivňuje pedologické a hydrologické poměry ostrovů.
Půda je většinou úrodná, ale vrstva ornice je malá. Vápencové podloží je porézní a tím snadno průsakové s malou zádržností vody. Mezi nejúrodnější ostrovy patří ostrov Mayaguana. Říční síť a sladkovodní jezera se nacházejí pouze na jednom ostrově, na největším Androsu. Celková délka souostroví od severu na jih je přibližně 700 km. Tato vzdálenost ovlivňuje i zdejší podnebí. Obecně převládá subtropické až tropické, moderované nedaleko vznikajícím teplým Golfským proudem. Letní teploty se nejčastěji pohybují v hodnotách 23–32 °C. Zimní pak v rozmezí 16–25 °C. Nad 32 °C teploty stoupají vzácně. Severní ostrovy mají přirozeně nižší roční teploty a v zimě se tam vyskytují i krátkodobé výraznější poklesy teplot. Historicky nejnižší teplota zde byla zaznamenána necelé 3 °C provázená deštěm se sněhem. Roční srážkové množství je v průměru 1410 mm s hlavním obdobím od května do října. Od června do listopadu je zde sezóna hurikánů, mnohdy velmi ničivých. Hurikány jsou též největším zdejším přírodním rizikem.
Ovocnářství
Bahamská společnost má poměrně vysoký životní standart. Většina příjmů země (tři čtvrtiny) pochází z finančních operací a hlavně pak z turistiky. Ostrovy navštíví přes tři miliony turistů ročně, zejména z blízkých USA a Kanady. Dále je zde trvale usídleno mnoho bohatých zahraničních rezidentů a na cestovní ruch je navázáno 50 % pracovních příležitostí. Z předcházejícího nástinu a přírodních podmínek vyplývá malý význam zemědělství, včetně ovocnářství v zemi. Pro zdejší obyvatelstvo a násobně více turistů se 80 % potravin dováží. V zemi docela obstojně funguje ovocnářská produkce menších pěstitelů pro tuzemský trh a dále pak několik větších ovocnářských podniků se zahraničními vlastníky produkujícími úzký sortiment ovocných druhů na export. V poslední době se místně uplatňují speciální skleníkové konstrukce eliminující průvodní jevy hurikánů. Na některých ostrovech se kvůli malé vrstvě ornice používá pro pěstování ovoce systém v podložním vápenci vyhloubených jam vyplněných ornicí. Většina půdy je státní a praktikuje se její dlouhodobý smluvní pronájem pěstiteli. Velké plochy potenciální zemědělské půdy však leží ladem a přes vládní snahu o přilákání investorů do zemědělství se využívá jen okolo 1 % půdy pro celkovou rostlinnou produkci. Konkrétně pro projekty investorů v ovocnářství stát vyhradil 8100 ha zemědělské půdy. Nejvíce sadů je na ostrovech Abaco, Grand Bahama Island, Eleuthera, Andros, New Providence, Long Island a Rum Cay. V zemi platí zemědělský zákon zaručující místním zemědělcům bezúročné půjčky a osvobození dovozů agrárních vstupů od cla. Dovoz ovoce je částečně omezen udílením dovozních licencí, které zpravidla na určitý dovoz nejsou udělovány, jestliže v daném období je přebytek daného druhu ovoce.
Přehled ovocných druhů
Citrusové ovoce
Citrusové druhy jsou pro bahamské ovocnářství stěžejní komoditou. Pěstování citrusů se věnují jak firmy zahraničních investorů, tak místní pěstitelé. Citrusy jsou jedním z mála zdejších agrárních vývozních artiklů. Největší rozsah pěstování mají grapefruity, které jsou po finanční stránce druhou nejdůležitější zemědělskou komoditou Baham. Dále to jsou citróny, limetky a pomeranče. Pro domácí trh se pěstují také tanžela a mandarinky – tangarinky. Ministerstvo zemědělství preferenčně podporuje zvláště nové výsadby limetek na ostrově Andros, kde jsou statisticky nejslabší následky hurikánů. Po stránce zdravotní je problém ve výskytu destruktivní sněti citrusů.
Ostatní tropické ovoce
Necelých 20 % sklizně ovoce tvoří necitrusové druhy ovoce. Nejdůležitějším je banánovník. Produkce banánů nepokrývá domácí spotřebu a je zde snaha o zlepšení kvality sklízených banánů. Dále se pěstuje avokádo s perspektivou zařazení plodů mezi exportní položky. Sklízí se zde celoročně s výjimkou měsíce dubna. Více než polovina sadů je na ostrově Abaco. Hlavní odrůdy jsou ´Hall´, ´Lula Monde´, ´Pollock´ a ´Simmonds´. Rozšířené je pěstování ananasovníků, papáji a na Bahamách velmi populární a pěstitelsky nenáročné kvajávy. Nejvíce kvajávy plodící již druhým rokem po naroubování produkuje ostrov Long Island. Z četných odrůd lze jmenovat ´Mexican Cream´, ´Pear´, ´Red Malaysian´, ´Ruby´ a ´White Indian´. Sklízí se celoročně, ale hlavně však v letních měsících. Mangovník pěstovaný většinou na ostrově Eulthera se sklízí od května do ledna a nosné odrůdy jsou ´Carrie´, ´Haden´, ´Kent´, ´Palmer´ a ´Smith´. Na témže ostrově se pěstuje nejvíce v zemi též sapodilla (Manilkara zapota). Sklízí se zde zejména od května do září, mezi hlavní odrůdy patří ´Addley´, ´Baramasi´ a ´Brown Sugar´. Z méně u nás známých tropických ovocných druhů se zde pěstuje ještě Annona (A. muricata, reticulata, squamosa), karambola, mučenky, tamarind, liči a původní druh s plody v hroznech Coccoloba uvifera, snášející zasolené půdy. Ze skořápkového ovoce kokosovník a okrajově ledvinovník (kešu). Kokosovník zejména na ostrovech Andros a Abaco. Hlavní produkční odrůdy tu jsou: ´Fiji Dwarf´, ´Golden Malayan´, ´Green Malayan´ a ´Jamaica Tall´.
Ostatní ovoce
Na Bahamách se pěstují i některé subtropické druhy ovoce. Konkrétně marhaník (granátová jablka), smokvoň (fíky), olivovník a opuncie. Na severních ostrovech jsou zastoupeny i některé druhy ovoce mírného pásma a to jahodník, broskvoně a jabloně. Odrůdy broskvoní pocházejí ze šlechtění pro teplé oblasti z nedaleké Floridy. Jedna odrůda jabloně – ´Dorsett Golden´ je dokonce bahamského původu. Vznikla v padesátých letech 20. století jako semenáč odrůdy ´Golden Delicious´ v hlavním městě země Nassau. Je to celosvětově významná, velmi plodná odrůda pro pěstování v teplých oblastech, kdy pro plodnost stačí sumárně v době vegetačního klidu méně než 100 hodin teplot pod 10 °C. Kvete zde již v únoru a jablka goldenového typu se sklízí v červenci.
Kvantitativní rozsah vykazované produkce ovoce v roce 2009 (v tis. t):
Grapefruity (19,1), citróny a limetky (10,2), banány (4,3), ostatní ovoce (3,4).
Text Bc. Jiří Kaplan
Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 9/2012.