14.09.2022 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovocnářský a vinařský cestopis

Jihoafrická republika – IV. díl

Závěrečný díl ovocnářsko-vinařském cestopisu věnovaný Jihoafrické republice (JAR) završí výčet pěstovaných ovocných druhů přehled skořápkového a drobného ovoce. Zájemce o exotické ovoce zaujme popis hlavních původních ovocných druhů vyskytujících se na území JAR.

Skořápkové ovoce Nejdůležitějším skořápkovým ovocem v ovocnářství JAR jsou makadamové ořechy. JAR spolu s Austrálií začínala počátkem 60. let minulého století s větší světovou komercializací těchto ořechů. Počínaje rokem 2012 se JAR stala hlavním poskytovatelem makadamových ořechů na světovém trhu (cca 1/3) prostřednictvím přibližně sedmi stovek pěstitelů, kdy největší část sadů je koncentrována ve východním vnitrozemí (56 %), na severu v provincii Limpopo (25 %) a na pobřeží KwaZulu-Natal (17 %). V roce 2018 činila sklizeň 56550 t. Vývojový předpoklad pracuje s variantou reálného zvýšení v roce 2030 na téměř 160 tisíc tun, což je úroveň celosvětové sklizně dosažené v roce 2015. Makadamie ve velkém nahrazují jiné tržní plodiny, a to včetně jiných ovocných (hlavně banánovníků). Klíčovou odrůdou je Beaumont odolný suchu. V sadech se postupně prosazují novější australské a havajské kultivary vynikající chutí jader. Od března do července probíhá sklizeň postupně nazrávajících na zem spadlých ořechů nebo časově etapovým citlivým mechanizovaným setřásáním dozrálých plodů do sítí. Ořechy jsou ze 2/3 exportovány vyloupané, a to celosvětově s klíčovým odbytištěm v Asii, hlavně Číně. Díky velkému objemu zpracování jsou jinak odpadní skořápky dále zpracovávány např. při výrobě aktivního uhlí. Důležitá je také produkce pekanových ořechů. Centrum kultivace ořechovců se ustálilo v centrální části státu a Severním Kapsku podél v blízkosti řeky Orange a jejich přítoků, kde jsou obdobné klimaticko-stanovištní podmínky jako v americkém Texasu, který patří mezi nejlepší oblasti jejich pěstování. Sekundárním místem kultivace je provincie Limpopo a severovýchod země. V sadech je přes pět milionů stromů, které poskytly v roce 2018 úrodu 18,2 tisíce tun pekanových ořechů. Ořechy jsou setřásané strojně od dubna do července, kdy jsou následně nejvíce exportovány (89 %) do asijských zemí (90 % do Číny). Ořešáky se přibližně před stoletím velmi rychle rozšířily v rámci rozlehlé vyvýšené plošiny celé východní poloviny země, ale bez soustředěných komerčních výsadeb. V roce 1999 a postupně do roku 2008 dosud jediná produkční společnost v uvedeném regionu zainvestovala prostředky do vzniku kompaktních sadů a nyní jich obdělává 488 ha se zaměřením na kalifornské odrůdy Chandler, Serr, Vina, Howard a Sunland se sklizní během března a dubna. Sušení probíhá výhradně za pomocí solárního napájení sušíren.

Text Ing. Jiří Kaplan, foto: (zdroj: https://commons.wikimedia.org)

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 9/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down