V letech 2015 až 2017 proběhlo hodnocení obsahu živin v listech révy vinné. Do experimentu byly zahrnuty tři bílé odrůdy (Ryzlink rýnský – RR, Tramín červený – TČ, Rulandské šedé – RŠ) a tři modré odrůdy (Frankovka – FR, Rulandské modré – RM, Zweigeltrebe – ZW).
U všech odrůd byl zjištěn nadbytek dusíku. Výjimku tvořila pouze odrůda FR, kde byl v listech stanoven dusík v optimální hodnotě. Nadbytek dusíku zvyšuje citlivost keřů vůči chorobám a škůdcům, což je ve fázi, kdy réva kvete, nežádoucí. Přemíra dusíku také zvyšuje riziko poškození keřů mrazem. Shodně byl v rámci všech odrůd zaznamenán i nadbytek fosforu, což se v praxi dává do spojitosti se silnějším omezením příjmu některých důležitých mikroživin. Tuto blokaci dále umocňuje vysoké pH viniční půdy.
Text a foto
Ing. Klára Halouzková,
BS vinařské potřeby s. r. o.
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 9/2017.