V minulém dílu jsme se dozvěděli, jaké faktory ovlivňují kvalitu bazalky a na čem závisí obsah dusičnanů. V druhém dílu se dočtete, k jakým výsledkům nejen ohledně množství dusičnanů v bazalkové nati zkoumaných odrůd autorka dospěla.
Celkový obsah dusičnanů v bazalce byl v několika případech vysoce nadlimitní. Pokud by se vycházelo z údajů, které uvádí Alexander (2008) ve spolupráci s organizací EFSA, byla by především bazalka z roku 2014 prakticky neprodejná, vyjma ´Ohře´ a ´Lettuce Leaf´ (avšak výkyvy byly způsobené s velkou pravděpodobností uložením vzorku do chladničky). Jako optimální hodnoty totiž uvádí 1827 až 2292 mg/kg.
Při srovnání s limity nastavenými pro podmínky ČR (příklad s listovou zeleninou) 3000 mg/kg by většina vyhodnocených vzorků splňovala maximální povolené množství, avšak také s výjimkou roku 2014, odrůd ´Red Rubin´, ´Dark Green´ a ´Mammolo Genovese.´ Stabilně nejlepší odrůdou s nejnižším obsahem dusičnanů byla ´Ohře´, česká odrůda, která v pokuse figurovala jako kontrola.
Text a foto
Ing. Eliška Fogašová,
Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D.,
Ing. Jan Wolf,
Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 8/2017.