25.07.2017 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obsah dusičnanů v bazalce v závislosti na odrůdě – I. díl

Experiment byl realizován v letech 2014 až 2016 na pozemcích Mendelovy univerzity v Brně, ZF v Lednici. Bylo vysazeno šest běžně dostupných odrůd Ocimum basilicum L. Obsah dusičnanů byl stanovován laboratorně, z čerstvé nekvetoucí natě.

Celkový obsah dusičnanů byl porovnáván mezi jednotlivými odrůdami a mezi roky. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že množství celkového obsahu dusičnanů je variabilní v závislosti na odrůdě a liší se i v jednotlivých letech.

Dusičnany se v potravinách nacházejí společně se zdraví prospěšnými látkami. V nízkém množství jsou neškodné, v nadměrném naopak toxické. Do lidského těla se dostávají pitnou vodou a potravinami (Lundberg et al. 2004 a 2008), přičemž potravou je přijato 72 až 94 % z celkového množství (Dich et al. 1996). Z dlouhodobého hlediska patří dusičnany mezi nejsledovanější prvky v potravě (Hill 1999).

Text a foto

Ing. Eliška Fogašová,

Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D.,

Ing. Jan Wolf,

Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 7/2017

 Článek byl odborně recenzován.

 Literatura je k dispozici u autorů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down