Experiment byl realizován v letech 2014 až 2016 na pozemcích Mendelovy univerzity v Brně, ZF v Lednici. Bylo vysazeno šest běžně dostupných odrůd Ocimum basilicum L. Obsah dusičnanů byl stanovován laboratorně, z čerstvé nekvetoucí natě.
Celkový obsah dusičnanů byl porovnáván mezi jednotlivými odrůdami a mezi roky. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že množství celkového obsahu dusičnanů je variabilní v závislosti na odrůdě a liší se i v jednotlivých letech.
Dusičnany se v potravinách nacházejí společně se zdraví prospěšnými látkami. V nízkém množství jsou neškodné, v nadměrném naopak toxické. Do lidského těla se dostávají pitnou vodou a potravinami (Lundberg et al. 2004 a 2008), přičemž potravou je přijato 72 až 94 % z celkového množství (Dich et al. 1996). Z dlouhodobého hlediska patří dusičnany mezi nejsledovanější prvky v potravě (Hill 1999).
Text a foto
Ing. Eliška Fogašová,
Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D.,
Ing. Jan Wolf,
Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 7/2017
Článek byl odborně recenzován.
Literatura je k dispozici u autorů.