22.05.2003 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinka mezi mrkvemi: Nutri-red

Tmavočervené odrůdy mrkve mají jak v Číně, tak v Japonsku mnohaletou tradici. Tmavě červená barva a odolnost proti vybíhání fascinovala i šlechtitele společnosti Semins Vegetable Seeds, pana Rota Maxwella.

Již v polovině devadesátých let představil Maxwell první odrůdu mrkve, která vedle burgunsdské červené barvy vynikala vysokým obsahem lycopinu: Nutri–red.
Lycopin je znám jako karotenoid, podmiňující červené zbarvení rajčat. Jeho úkolem v rostlině je chránit rostlinné buňky před možným poškozením agresivním slunečním zářením. Různé výzkumné projekty prokázaly, že se lycopin vyznačuje rovněž i pro člověka příznivými účinky na jeho zdraví a plní v lidském organizmu podobnou ochrannou funkci jako v rostlině. Mnohem intenzivněji nežli jiné karotinoidy účinkuje lycopin proti volným radikálům v organizmu. Antioxidanty jako lycopin působí preventivně i obranně proti některým civilizačním chorobám, např. poruchám krevního oběhu nebo rakovině.
Nutri-red je odpovědí na přání po zdravých potravinách, které mimo jiné umožňují více změn v jídelníčku. Tmavě červená, zašpičatěná mrkev dosahuje délky 20 – 25 cm a tloušťky 2 – 3 cm. Vegetační doba je od výsevu do sklizně asi 140 dní. Nutri–red vyniká všemi pozitivními vlastnostmi jak pro pěstitele, tak pro zpracovatele i spotřebitele. Obsah lycopinu přes 150 ppm odpovídá jeho přirozenému množství v rajčatech.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down