19.02.2015 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové odrůdy peckovin a ořešáku

V průběhu letošního roku byla Státní odrůdová kniha ČR obohacena o několik nových původních českých odrůd peckovin a ořešáku vlašského. Jedná se o dvě odrůdy broskvoně – ´Mirkos´, o jejíž registraci požádal Miroslav Kostiha, Valtice, a ´Redbuz´, která byla vyšlechtěna Josefem Buzrlou, Moravský Žižkov; dále slivoň ´Lipnickou´, ke které má práva k ochraně Miroslav Chovanec, Lipník nad Bečvou; dvě odrůdy třešní – ´Korvik´ a ´Irena´, byly zaregistrovány na základě žádosti firmy VŠÚO Holovousy s. r. o, která má rovněž práva k ochraně. Nově registrovanou odrůdou je také červenojádrý ořešák ´Kardinál´, o jehož registraci požádal Bc. Miroslav Vaněk, Horní Stakory.

´Mirkos´

Patří mezi pozdní broskve, zraje 12 dnů po odrůdě ´Redhaven´. Vzrůstnost stromu je středně silná, habitus tvoří polovzpřímený až rozložitý. Květ je růžovitého typu. Plod je středně velký až velký, kruhovitý, při pohledu na kališní vrchol souměrný. Slupku má středně tlustou, řídce až středně hustě plstnatou. Její základní barva je krémově žlutá s celoplošně nanesenou černavě červenou krycí barvou na většině povrchu plodu. Dužnina je žlutá, středně tuhá, nevláknitá. Chuť má dostatečně aromatickou, je sladká, dobrá, hlavně při plném vyzrání. Pecka je kruhovitá, v porovnání k plodu středně velká, k dužnině nepřilnavá. Náchylnost k praskání pecky není nebo velmi nízká, k opadu plodů před sklizní není nebo velmi slabá. Odrůda vyniká atraktivností a tuhostí plodů, které se ani při delší přepravě neotlačují, vysokou plodností a dobrými chuťovými vlastnostmi, jež se nejlépe projeví, pokud necháme poměrně brzy se vybarvující plody plně vyzrát na stromě. Je citlivější na moniliovou hnilobu plodů.*

Text Bc. Jan Tomáš, ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 9/2014

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down