02.01.2006 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové odrůdy a trendy v úpravě osiv

Firma Samen s.r.o. zastupuje na našem trhu dvě renomované firmy v oblasti semenářství a šlechtění zelenin – holandskou firmu Nickerson-Zwaan a francouzskou firmu Vilmorin. Tyto firmy již dodávají osiva pro naše pěstitele zeleniny řadu let.

Vedle šlechtění nových odrůd kladou tyto firmy důraz na kvalitu a úpravu osiva. Kvalitní osivo je významným faktorem pro zvýšení výnosů a vyrovnanější vzcházení.
Úprava osiva zahrnuje procesy jako čištění, obrušování, kalibraci, ošetření proti hmyzu, houbovým chorobám, bakteriím a virům. Účelem úpravy je zlepšení klíčivosti, zvýšení energie klíčivosti, rovnoměrnější vzcházení, odstranění patogenů přenášených semenem, urychlení růstu. Obalování osiva má za cíl zlepšení přesnosti výsevu, zlepšení vzhledu – různé barvy pro různé skupiny ošetření, kontrast osiva proti výsevnímu prostředí; obal také slouží jako nosič pesticidů, biologických látek a stopových prvků. Pesticidy se dostávají přímo na semeno, tím se snižuje potřeba pro aplikace na stanovišti a dopady na životní prostředí jsou tak šetrnější.
Mnoho spokojených pěstitelů zná velmi dobře hybridní mrkve od firmy Vilmorin, které představují špičku na trhu. Odrůdy Bolero a Maestro jsou výsledkem šlechtění na odolnost k listovým i kořenovým chorobám a zejména na kvalitu kořene – hladkost, vyrovnanost, trvanlivost. Další vylepšení ve vybarvení, vzhledu a trvanlivosti přináší novinky jako je Siroco, Soprano a Texto. Odrůdy Siroco a Bolero jsou vhodné i pro průmysl.
Osivo mrkve je dodáváno kalibrované a potahované, další kategorie je Vilseed – osivo kalibrované, potahované „filmem“ s minimální klíčivostí 90%. Novinkou je mini peletování tzv.Mini Vilrob, zaručující maximální přesnost výsevu (relativní snížení výsevku), a tím ve svém důsledku zvýšení tržní produkce. Pro pěstování bez použití chemických přípravků slouží kategorie Natural Choice – kalibrované, nemořené osivo z vybraných partií s nejlepší klíčivostí.
Firma Nickerson-Zwaan je mimo jiné renomovaným šlechtitelem košťálovin. Velmi známé již i u nás jsou hybridy zelí Lion, Rodon a Burton nebo pekingské zelí Vitimo. Pro lepší výkonnost a odrůdovou čistotu je ve šlechtění využíváno moderních technologií, jako je cytoplazmatická samčí sterilita (CMS). S použitím této technologie byly vyšlechtěny odrůdy zelí Bourbon (rané), Mozart (letní), Otorino a Landini (letní až podzimní kruhárenské), Puccini (podzimní kruhárenské).
Obě firmy spolupracují ve šlechtění květáků a cibule. Hlavním cílem šlechtění květáků je vzrůstnost rostliny, vynikající krytí růžice a její kvalita a tolerance k chorobám.
I zde je v maximální míře využíváno metody CMS. Škála hybridních odrůd zahrnuje všechna období pěstování – od jarních – Helsinki, Oslo, přes letní-podzimní – Barcelona, Boris, Locris, Amsterdam,Memphis a Mexico, až po pozdně podzimní Bodilis. Za podrobnější zmínku stojí novinka Locris s vysokou odolností proti vysokým teplotám v létě, kdy si zachovává výbornou kvalitu růžice bez mechovatění a antokyanového zabarvení a dá se sklízet od poloviny srpna do září.
Firma Vilmorin zaměřuje šlechtění cibule na hybridní jarní žlutou cibuli s vysokou vzrůstností rostliny a silným kořenovým systémem. Výsledkem jsou velké cibule, s vysokým výnosovým potenciálem, vyrovnaností ve velikosti i tvaru cibule a dobrou skladovatelností.
Jedná se například o odrůdy Burgos, Carlos a Lorenzos, který tvoří největší cibule.
Firma Nickerson-Zwaan šlechtí cibule na dlouhodobou skladovatelnost. Např. odrůdy Rijnsburského typu Nerato, Drago, Bravo nebo Vento (kombinuje ranost s velmi dlouhou skladovatelností). Nejslibnější novinka amerického typu je Taresco.
Osivo košťálovin i cibule se dodává v kvalitě standard - mořené i nemořené a precisa - kalibrované, mořené.
Obě firmy dodávají i osivo ostatních druhů zeleniny z vlastního šlechtění – např.hybridní ředkvičky a pórky, teplomilné a skleníkové zeleniny jako okurky, rajčata, papriky, melouny atd.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down