05.09.2021 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová lednická stolní odrůda révy Ulrika

V letošním roce byly do české listiny povolených odrůd zapsány téměř po třiceti letech další dvě české stolní odrůdy s velmi raným dozráváním hroznů (začátkem srpna) a vyšší odolností vůči houbovým chorobám, vyšlechtěné na půdě Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně. Konkrétně jde o odrůdy Diadém a Ulrika, na niž se nyní zaměříme.

Odrůda Ulrika (LE 45-1-102) je bílá stolní odrůda, která vzešla z křížení dvou maďarských odrůd Čabaňská perla x Göcseji zamatos. Obě tyto odrůdy jsou výrazně muškátové, Čabaňská perla má velmi rané zrání a Göcseji zamatos pak disponuje poměrně slušnou odolností vůči houbovým chorobám.

Odrůda Ulrika kombinuje všechny tyto zmiňované vlastnosti, tj. má velmi rané zrání (v Lednici nazrává již v druhém srpnovém týdnu), velmi výraznou muškátovou chuť (při přezrání hroznů koncem srpna až nepříjemně muškátovou, dosti lákající hmyz, zejména vosy a mravence) a poměrně dobrou odolnost proti houbovým chorobám (jen při silnějším tlaku se ojediněle objevuje plíseň révová či padlí a po poškození slupky i plíseň šedá). Proti Čabaňské perle má Ulrika oválně protáhlé bobule (nejsou kulaté), na takto ranou dobu zrání i poměrně velké velikosti (až 2 cm). Konzistence dužniny je spíše rozplývavá (není úplně masitá), což s použitím enzymu umožňuje slušnou výlisnost a výrobu vína. Nevýhodou proti rodičovským odrůdám je poněkud slabší réví a tvorba kratších internodií na letorostech, a tudíž tvorba více zálistků, které pokud nejsou odstraněny, výrazně zahušťují keř. Pokud keř není takto hustý, nebývá téměř napadán houbovými chorobami. I když jde o odrůdu PIWI (interspecifickou), není příliš doporučováno množení z řízků, neboť pak slaběji roste (zejména první roky) a bobule jsou malé (jen kolem 1–1,5 cm). Ideální jsou tedy bujněji rostoucí podnože jako Kober 125 AA i 5BB. Odolnost vůči mrazu je také slušná, réví vyzrává dobře. Sprchnutím hroznů netrpí.*

Text a foto Ing. Radek Sotolář, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 9/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down