01.08.2023 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

National Geographic lákal v Londýně na moravská a česká vína

Již potřetí se Česko zapojilo do londýnského National Geographic Traveller Food Festivalu tradičně zaměřeného na nejlepší jídlo a pití z celého světa a moravská a česká vína byla opět u toho. Národní vinařské centrum představilo na této významné gastronomické události výběr cestovatelsky atraktivních vinařství v České republice. Účast našich vín proběhla ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism, Centrálou cestovního ruchu – Jižní Morava a městem Brnem.

Hlavním cílem prezentace České republiky na letošním ročníku festivalu bylo představit světovým cestovatelům zajímavé destinace mimo Prahu. Na českém stánku probíhaly pravidelně ochutnávky vybraných vín, vrcholem ale byly 2 řízené degustace s komentovaným vstupem ve „Wine and Spirit Theatre“ s národní sommelierkou Klárou Kollárovou, která tak místní publikum seznamovala s našimi typickými odrůdami, tedy Pálavou, Ryzlinkem vlašským a Frankovkou, nesměl chybět ani sekt v kategorii extra brut, protože šumivá vína jsou v Anglii velmi populární.

Naše vína zaujala

„Díky všem zapojeným za vynikající možnost prezentovat světu Česko jako výjimečnou destinaci pro vinařskou turistiku. Degustace byla určena pro koncové spotřebitele, konala se oba dva dny veletrhu, a ačkoliv stála dodatečných 6 liber ke vstupu, tak o ni byl nesmírný zájem a kapacita 60 účastníků byla vždy rychle naplněna,“ přiblížila událost národní sommelierka Klára Kollárová a dodala: „doslova narváno bylo skoro pořád i u našeho stánku. Mnoho návštěvníků zaujalo, že je Česko vinařskou destinací, protože o tom neměli vůbec tušení a příjemně je překvapila kvalita našich vín.“

Festivalu předcházelo Czech Soirée na české ambasádě v Londýně, kterou připravilo zahraniční zastoupení CzechTourismu pro Velkou Británii s českými partnery a cílem bylo připomenout letošních 30 let vzniku samostatné České republiky a České centrály cestovního ruchu – CzechTourism. Svůj prostor zde opět dostala také moravská a česká vína.

„Prezentace našich vín měla dvě části, kde jsme představili 15 vinařství aktivních na britském trhu. Odpoledne bylo věnováno odborné veřejnosti a obchodníkům s vínem, večer pak patřil významným hostům ambasády. Pozvání přijali mimo jiné i tři Master of wine, Češka Lenka Sedláčková spolu s Julií Harding a Demetri Waltersem. Za zmínku určitě stojí také Tania Olevska, která organizuje London Wine Fair a Justin Keay, který dlouhodobě píše o našich vínech,“ přiblížila Klára Kollárová.

National Geographic Traveller Food Festival se konal 15. a 16. července v londýnském Business Design Centru a během těchto dvou dnů jej navštívilo víc než 7 000 návštěvníků. Festival tradičně nabídl pestrý program od panelových diskusí až po mezinárodní ukázky jídel i nápojů a umožnil návštěvníkům ponořit se do světa jídla a vychutnat si kulinářské zážitky z různých i méně známých koutů světa. Tradičně je ideálním zdrojem inspirace pro ty nejzajímavější výlety po celém světě s nápovědou, co a kde jíst a pít.*

Zdroj: NVC

Národní vinařské centrum logo
Salon vín logo

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down