Pěstitelé zeleniny se po dvouleté pauze opět sešli, tentokrát hned na dvou místech – v Přerově nad Labem a v moravských Rakvicích, kde jim zástupci společnosti SEMO a. s. představili vlastní odrůdový sortiment osiva i nabídku v tuzemsku zastupovaných osivářských firem. Těmi jsou japonská společnost Takii, americká Crookham Company a nizozemské De Bolster a Pop Vriend, včetně nabídky slovenské šlechtitelské společnosti Zelseed, s. r. o., která je od roku 2017 součástí skupiny SEMO.
V úvodu semináře příchozí přivítali zástupci firmy SEMO Ing. Vladislav Janeček a Ing. Václav Prášil. Jak Ing. Prášil vysvětlil, zakládají si na vysoké kvalitě osiva, které dodávají jako STANDARD nebo PROFI. Pro profesionální pěstitele připravují osivo kalibrované pro jednotné klíčení a vzcházení porostů, inkrustované fungicidy nebo ošetřené HWT (např. osivo paprik se dezinfikuje horkou vodou proti bakteriózám). Firma SEMO nabízí svým zákazníkům také moření osiva SEMO vital založené na unikátní fyzikální dezinfekci a aplikaci podpůrných látek napomáhajících lepší vzcházivosti, rozvoji kořenové soustavy i adaptaci rostlin na stresové faktory. Takto ošetřené osivo cibule včetně svazkové, kořenové petržele a vybraných odrůd papriky lze využít i pro organické zemědělství. Ze speciálních ošetření nabízí SEMO například u osiva petržele, mrkve a celeru předklíčení, dále peletizaci osiva celeru a salátu aj. Pro dosažení vyšší kvality osiva využívají například optickou třídičku Sortex. V současnosti se podle Ing. Prášila kvůli ubývání účinných látek moření osiva zkomplikovalo, pro osivo paprik, rajčat a cibule již dokonce není u nás registrována žádná účinná látka. Osivo kořenové zeleniny, košťálovin a tykvovitých moří ú. l. captan a podařilo se jim vyjednat výjimku na moření hrášku, fazolu a cukrové kukuřice metalaxyl-M + fludioxonylem.
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2023 s tématem měsíce Zelinářství.*