04.08.2023 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring chorob a škůdců polní zeleniny – 31. týden

Na polích dominují dřepčíci rodu Phyllotreta, kteří během několika dní dokáží významně poškodit listy. Přibývá dospělců i vývojových stádií nové generace molice vlaštovičníkové ze zelenin – napadené porosty zapravit co nejdříve po sklizni. Krytonosců a dřepčíka olejkového již mnoho není, stejně jako zápředníčka, který se ale může znovu namnožit. Rizikové zůstávají třásněnky v cibuli i brukvovité zelenině, v dříve napadených porostech mohou růst kolonie mšice zelné. Zvyšuje se početnost osenice polní v lapácích, housenky se objeví cca do 14 dnů.

Brukvovitá zelenina

Některé porosty silně poškozené dřepčíky rodu Phyllotreta, s poklesem teplot k 20 °C by měla stoupnout účinnost přípravků. Přibývá molic, pokud se podaří udržet nízkou početnost, bude snazší regulace v dalších generacích. Zápředníčků je málo, ale mohou se znovu rychle namnožit. Krytonosců a dřepčíka olejkového ubývá, početnější jsou již jen místy. Pokračuje nálet třásněnek, které jsou rizikové hlavně pro zelí. Bělásci a naletující mšice jsou regulovány ochranou proti dalších škůdcům, stejně jako vrtalky. Lapací rostliny – tlak dřepčíků lze snížit ponecháním sklizených porostů, pokud jsou pro dřepčíky atraktivní, které se ošetřují insekticidy jako ostatní plochy. Do lapacích porostů lze použít i přípravky s delší účinností, které nelze použít krátce před sklizní kuli reziduím, např. Benevii.

Ostatní zelenina

Nejvýznamnější zůstává třásněnka na cibuli, chladnější a deštivější počasí by ji mělo přibrzdit a podpořit kondici rostlin. Počasí zpozdí nástup svilušek, o škodlivosti rozhodne případné další oteplení a sucho. Zvyšují se odchyty osenice polní do feromonových lapáků, na ochranu proti housenkám je zatím čas. Deště mohou podpořit výskyt a následnou škodlivost pochmurnatky mrkvové.

Kompletní zprávu naleznete zde.

Zdroj: VÚRV*

VÚRV logo

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down