Slivoně patří mezi stromy produkující ovoce bohaté na bioaktivní sloučeniny, jako jsou antioxidanty. Tato studie byla zaměřena na sledování vlivu využití moderních typů skladování na antioxidační potenciál plodů slivoní. Byly porovnány čerstvé plody s plody skladovanými po dobu 40 dnů v boxech s řízenou atmosférou se sníženou hladinou kyslíku (ultra low oxygen neboli ULO) v kombinaci s posklizňovým ošetřením přípravkem FruitSmart s účinnou látkou 1-metylcyklopropen (1-MCP) a ozonem pomocí metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC). Byly zjištěny významné rozdíly mezi čerstvými a skladovanými plody odrůdy Tophit. Skladované plody ošetřené ozonem vykazovaly zvýšený antioxidační potenciál. Získané výsledky dokazují, že i po skladování mohou být slivoně dobrým zdrojem antioxidantů, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví člověka.
V rámci studie byly porovnány typy dlouhodobého skladování a jejich vliv na celkovou antioxidační aktivitu plodů slivoní. Patrný pozitivní vliv z hlediska zvyšujícího se antioxidačního potenciálu má použití posklizňové ošetření ozonem, který způsobuje, že se u některých druhů čerstvého ovoce zvyšuje celková antioxidační kapacita tím, že se sice snižuje obsah vitamínu C, ale zároveň se v ovoci vyvolává oxidační stres. To má za důsledek zvýšení antiradikálové aktivity a s pomocí enzymů se vytváří více fenolických látek. Testování a výzkum vlivu použití posklizňového ošetření ozonem a přípravkem 1-MCP byly prováděny prvním rokem a ze získaných výsledků zatím nelze vyvodit relevantní závěry. Proto tato problematika bude důsledně sledována i v následujícím roce.*
Text a foto
RNDr. Aneta Bílková,
Ing. Pavlína Knapová,
Ing. Pavol Suran,
Ing. Ivona Žďárská,
Ing. Lubor Zelený,
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o.
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2019.