Na ekologické ovocnářství se u nás často nahlíží skrz prsty. Mohou za to špatně nastavené dotační podmínky v minulém období. Na dotacích byly vypláceny desítky miliónů korun, ale produkce v těchto sadech byla mizivá. Aktuální stav ekologického ovocnářství v České republice nelze považovat za uspokojivý. Většina současných ekologických sadů jsou extenzivní staré výsadby.
Tomu odpovídá také průměrný hektarový výnos, který nedosahuje ani 5 t/ha. Drtivá většina ovoce z těchto ploch se uplatňuje na průmyslové zpracování. Jen minimum plodů se realizuje jako tržní ovoce. Tento stav je způsoben do značené míry obavou pěstitelů z toho, že v režimu ekologického zemědělství není možné kvalitní tržní ovoce vypěstovat. Proto jen zlomek českých ovocnářů je ochoten vložit do režimu ekologického zemědělství mladé intenzivní výsadby, nebo dokonce takový sad založit od začátku.
Text a foto
Ing. Václav Psota, Ph.D., Biocont Laboratory, spol. s r. o.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 12/2017