Metodiky kryoprezervace pylu bramboru a pylu chmele
Cílem metodik kryoprezervace pylu bramboru a pylu chmele je definovat nový postup kryoprezervace pro dlouhodobé uchování pylu genetických zdrojů bramboru Solanum tuberosum L. s využitím termické analýzy pro identifikaci a kvantifikaci fázových přechodů.
Autorský tým pod vedením Ing. Miloše Faltuse, Ph.D., (výzkumný tým Fyziologie a kryobiologie rostlin) vytvořil v roce 2023 k využití ve šlechtění dvě certifikované metodiky.
Metodika kryoprezervace pylu bramboru
Metoda kryoprezervace umožňuje uchovat pyl genetických zdrojů bramboru po velmi dlouhou dobu bez jakýchkoliv změn. Prezentovaná metodika využívá termické analýzy pro identifikaci a kvantifikaci fázových přechodů, které souvisí s přítomností vody v pylu, jež ovlivňuje fertilitu pylu. Diferenční skenovací kalorimetrie je rychlou a přesnou metodou stanovení fázových přechodů a obsahu krystalické vody v pylu, a jednoznačně ukazuje na vhodnost podmínek pro kryoprezervaci pylu bramboru. Tato metodika umožňuje ušetřit náklady spojené s pěstováním otcovských genotypů bramboru pro potřeby křížení ve skleníku nebo v polních podmínkách. Metodika eliminuje nejistotu, která souvisí s ročníkovou variabilitou v produkci pylu a případné rozdíly v době kvetení rodičovských rostlin. V případě plánovaného křížení lze odtát ve vhodném termínu potřebné množství pylu vybraného genotypu bramboru bez nutnosti pěstování otcovského genotypu a využít jej ve šlechtitelském procesu.
Metodika kryoprezervace pylu chmele
Metodika definuje nový postup kryoprezervace pro dlouhodobé uchování pylu genetických zdrojů chmele Humulus lupulus L. s využitím termické analýzy pro identifikaci a kvantifikaci fázových přechodů. Přítomnost a typ fázových přechodů souvisí s přítomností vody v pylu, a především s podílem frakce tzv. volné vody, která může krystalizovat při kryoprezervaci a potenciálně způsobit poškození skladovaného pylu. Přesnější informace o stavu pylu a jeho vhodnosti pro kryoprezervaci umožňuje diferenční skenovací kalorimetrie, která umožňuje stanovení přítomnosti fázových přechodů prvního či druhého řádu, a teploty těchto termických efektů. Vitalita pylu je stanovena pomocí vitálního barvení a fertilita prostřednictvím testu fertility pylu po kryoprezervaci na samičích rostlinách. Přínosy metodiky souvisí s ukončením udržování otcovských genotypů chmele pro potřeby křížení v polních podmínkách, čímž dojde k úspoře, která souvisí se zakládáním kultur a kultivací otcovských genotypů chmele včetně příslušných agrotechnických zásahů. Metodika eliminuje nejistotu, která souvisí s ročníkovou variabilitou v produkci pylu a případné rozdíly v době kvetení rodičovských rostlin. V případě plánovaného křížení lze odtát ve vhodném termínu potřebné množství pylu vybraného genotypu chmele bez nutnosti pěstování otcovského genotypu a využít jej ve šlechtitelském procesu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!