Francouzské ministerstvo zemědělství očekává, že výroba vína dosáhne letos 54,7 milionu hektolitrů. Je to o sedm procent méně než loni, kdy byla úroda velmi vysoká, ale ani toto očekávané snížení neumenšuje problémy francouzských vinařů, kteří se potýkají s krizí z nadvýroby. Rada výrobců bordeaux vyzvala v úterý pěstitele, aby omezili výrobu a zabránili tak poklesu cen.
Její předseda Christian Delpeuch poukázal na hromadění vína ve skladech a řekl, že nebudou-li vinaři schopni přistupovat k věci odpovědně, vnutí jim trh velmi nízké ceny. Výnosy každé chráněné značky (AOC) se stanovují dekretem. Letos jsou limity proti loňsku sníženy, pro AOC bordeaux rouge například z 58 na 55 hektolitrů z hektaru. Sklizeň hroznů pro výrobu červeného bordeaux začne v polovině září a pěstitelé čekají díky dobrým klimatickým podmínkám velmi dobrou kvalitu.
Ke snížení zásob měla přispět také Evropskou unií finančně podporovaná kampaň destilace, ale vinaři z oblasti Bordeaux ji do značné míry ignorovali a místo předpokládaných 500 000 dali k destilaci jen 185 000 hektolitrů vína
V zájmu snížení výroby se má také v oblasti Bordeaux do června příštího roku vytrhat 8000 až 10 000 hektarů vinic, tedy asi osm procent jejich celkové rozlohy. Podobné potíže mají i vinaři v oblasti Beaujolais. I zde byly sníženy povolené výnosy, u beaujolais village například z 57 na 52 hektolitry z hektaru. Část vinařů sice protestovala, ale bezvýsledně. I v této oblasti se předpokládá vytrhání části vinic, ale má se s tím začít až v příštím roce. Francouzští vinaři na sobě pociťují pokles domácí spotřeby i ostrou konkurenci levnějších vín z nových producentských zemí. Vývoz francouzských vín klesl za pět let o 14 procent. Krize se netýká šampaňského. Letos se ho má vyrobit asi 300 milionů lahví, což je právě množství, které se ve světě vypilo loni. I pro letošní výrobu je odbyt údajně zajištěn.