Konzumace košťálové zeleniny má v podmínkách ČR velkou oblibu. Vedle tradičních druhů, jako je zelí hlávkové a kapusta hlávková, vzrůstá v posledních letech zájem především o konzumaci brokolice. Ta díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek patří k nutričně nejhodnotnějším zeleninám.
Podle odhadů se velikost sklizňových ploch v ČR pohybuje kolem 120 ha. Přesnou velikost však nelze jednoznačně určit, protože ve statistických údajích je brokolice vykazována společně s květákem.
Brokolice má poměrně vysoké nároky na dostatek vody a živin, pro pěstování jsou proto vhodnější spíše těžší půdy. Z hlediska osevních postupů se řadí do první trati s hnojením statkovými hnojivy. Kultura se zakládá z předpěstované sadby, která se dopěstovává podle požadavků na jarní nebo podzimní termín výsadby.*
Text a foto doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D., prof. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D., Ústav zahradnické techniky, Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2014