22.10.2002 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mechanizační prostředky pro sklizeň zeleniny a ovoce

Zelenina a ovoce jsou pro svůj obsah vitaminů a živin velmi důležitou složkou naší potravy. Proto se neustále zvyšuje zájem o jejich produkci a narůstají i požadavky zejména na možnost využívání mechanizačních prostředků pro kvalitní a rychlé provádění všech operací, umožňujících jejich včasnou sklizeň.

Sklizeň zeleniny lze rozdělit do tří základních pracovních postupů: sklizeň, doprava, posklizňová zpracování.
Při sklizni jde v podstatě o tyto základní operace: Vyorávání, podorávání a vytrhování, odřezávání kořenů nebo natě, sečení, odtrhávání plodů, manipulace (nakládání, vykládání), čištění, třídění, sušení, pytlování, balení nebo skladování.
Předpokladem vývoje polní mechanizace je vyšlechtění takových odrůd zeleniny, které při zachování svých odlišných vlastností budou dozrávat současně, umožní lehké oddělení plodů od stonků nebo od kořene a budou odolnější proti mechanickým účinkům (úder, tlak).
Pro sklizeň zeleniny používáme mechanizační prostředky, ulehčujících ruční sklizeň, více účelové stroje (upravené pro sklizeň zeleniny) a speciální jednoúčelové stroje. Kvalita práce upravených víceúčelových strojů je nižší než u speciálních strojů pro sklizeň zeleniny.
Použitím různých sklízecích zařízení na zeleninu (sklízecí rány, plošiny) můžeme dosáhnout časových úspor 30 až 40 %. Podstatné zlepšení přinášejí již ve světě využívané automatické sklízeče zeleniny (roboty), které jsou vybaveny progresivní elektronikou, spojenou s pohyblivými manipulátory, jež na základě například spektrálního rozboru barvy plodů dokáží očesat zralá rajčata nebo ovoce.
Mechanizační prostředky ulehčující ruční sklizeň plní úlohu nosiče a přepravce sklizené zeleniny na okraj pozemku.
Mechanizovaná sklizeň je při současném stupni mechanizace a automatizace zemědělské techniky jednorázová. Mechanizovaně můžeme sklízet košťáloviny, kořenovou zeleninu, plodovou zeleninu, dále cibuli, česnek, špenát, zelený hrášek a zelené fazolové lusky.
Doprava zeleniny z produkčních ploch k posklizňovému zpracování je zabezpečována běžnými, upravenými nebo speciálními dopravními prostředky, což je dáno druhem zeleniny.
Zařízení na posklizňovou úpravu zeleniny jsou v podstatě stacionární linky, obsahující především široký sortiment čistících a třídících zařízení. Jejich vybavení je dáno účelem a úrovní požadovaného posklizňového zpracování. Stacionární linka na úpravu zeleniny může obsahovat soustavy dopravníků a zásobníků, automatické váhy, třídičky, pračky, balící stroje, plnící stroje (nálevy), mrazící nebo sušící zařízení, skladovací prostory.
Sklizňové stroje zahrnutí přívěsné a samojízdné stroje na sklizeň zeleniny. Vyvinuty jsou již stroje pro sklizeň zeleného hrášku, zelených fazolových lusků, okurek, cibule, mrkve, petržele.
V současné době se do popředí dostaly sklízeče rajčat a papriky.
Dosavadní rozvoj techniky ukazuje, že nejvíce ve velkovýrobě budou využívány stroje pro jednorázovou sklizeň zeleniny. Tento způsob sklizně ale vyžaduje, aby jednotlivé druhy zeleniny dozrávaly rovnoměrně, tj. najednou, protože se porost při sklizni likviduje. Nedozrálé nebo jen nasazené plody se dostávají do odpadu. K zabezpečení vysokých výnosů a kvalitní sklizně je nutné využívat jen takových vyšlechtěných druhů a odrůd zeleniny, které budou splňovat základní požadavky pro jednorázovou sklizeň. Jde zejména o rajčata, papriku, okurky aj.
Sklizeň ovoce lze rovněž rozdělit do tří základních pracovních postupů: sklizeň ovoce ze stromů nebo keřů a sklizeň padaného ovoce; nakládání, doprava a skladování a posklizňové zpracování.
Při mechanizované sklizni setřásači se dosahuje až 90 % úspory práce. Převážná část takto sklízeného ovoce se používá k průmyslovému pracování a jen u některých druhů lze plody použít pro přímý konzum.
Při ruční sklizni používáme jednoduché pomůcky, jako sáčky se spodním vyprazdňováním, tvorby na tělo, vědra, stojany na vědra a sáčky, jednoduché přenosné plošiny a žebříky, obaly (přepravky, bedničky) a déle i složitější technické prostředky, jakými jsou ovladatelné plošiny, sklízecí vozy, obaly,manipulační technika a dopravní technika.
Mezi stroje na mechanizovanou sklizeň patří:
a) strojena setřásání: samostatné setřásače, samostatné zachytávací plošiny, sklízeč ovoce (kombinace předešlých dvou strojů),
b) stroje na sklizeň ze země: samostatné řádkovače, samostatné sběrače z řádků, sklízeč ovoce ze země (řádkovače, samostatné sběrače z řádků, sklízeč ovoce ze země (řádkování i sběr). Sklízeče mohou být řešeny jako jeden stroj nebo jako dva samostatné stroje,
c) stroje na sklizeň drobného ovoce: rybízu, vinné révy, jahod aj.
Všechny tyto stroje jsou buď přívěsné nebo samojízdné.
Podle způsobu sklizně se používají jednotlivé stroje v linkách:
Pro málo citlivé ovoce: stroje na urovnání povrchu půdy pod stromem, setřásače, řádkovače, sběrače ovoce z řádku se zásobníkem.
Pro citlivé ovoce: setřásače, zachytávací rámy (plošiny), nesené nakládače s nádobami na vodu nebo s bednami.
Ovoce v obou případech oddělujeme setřásáním.
Mechanizovaná sklizeň ovoce ale způsobuje, že ovoce je do jisté míry poškozováno.
Z dosavadních konstrukčních řešení se nejvíce rozšířilo setřásání ovoce ze stromů, které je podobné přírodnímu oddělování plodů.
Stroje na sklizeň ovoce z hlediska konstrukce i výroby jsou náročné a vyznačují se malou sériovostí. Mnoho druhů ovoce vyžaduje speciální pracovní operace.
Strojena mechanizovanou sklizeň stromového ovoce zahrnují zejména vibrační setřásače, ruční setřásače a pneumatické setřásače a speciální sklízeče ovoce.
Stroje na sklizeň ovoce ze země zahrnují stroje na úpravu půdy před sklizní ovoce, řádkovače setřeseného ovoce a sběrače ovoce ze země.
Stroje na sklizeň drobného ovoce, na sklizeň jahod a na sklizeň vinné révy zabezpečují odtržení plodů, jejich zachycení a přesun k přepravním obalům a jejich plnění a případně čištění od příměsí.
Uvedený základní přehled o mechanizačních prostředcích pro sklizeň zeleniny a ovoce je jen úvodem pro uvádění dalších poznatků o moderních sklízecích strojích, které budeme postupně v našem časopise s podrobnými technickými údaji uvádět.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down