Letošní produkce vína v České republice dosáhla podle posledních odhadů zhruba 400 000 hektolitrů, což je v porovnání s loňským rokem přibližně o pětinu méně. Nižší úroveň letošní produkce lze přičíst například dobrému roku 2003 a vlivu počasí.
Výnos letos dosáhl zhruba čtyř tun na hektar, dlouhodobý průměr je 5,8 tuny. Letošní ročník se ale vyznačuje vysokou cukernatostí.
Tuzemské vinařství se zaměřuje především na pokrytí domácí spotřeby, v posledních letech však roste i export.
Největším dovozcům z Francie, Itálie či Španělska kvantitou nemohou vinaři z České republiky konkurovat. Za prvních deset měsíců letošního roku čeští výrobci vyvezli 1,8 milionu litrů vína za průměrnou jednotkovou cenu přes 44 koruny. Naopak opačným směrem do České republiky importéři dovezli 80 milionů litrů za průměrnou cenu 19 korun za litr.
V České republice je v současné době 18 700 hektarů vinic, dalších 500 hektarů tvoří rezervy po starších vyklučených vinicích. Zhruba na 65 % tuzemských vinic jsou bílé odrůdy, na zbylých modré.
Roční spotřeba vína v České republice je zhruba 16 litrů na hlavu a v posledních letech stoupá. Průměrná spotřeba v Evropské unii je zhruba 30 až 32 litrů na osobu.
Domácí produkce vína pokrývá českou spotřebu zhruba ze 40 procent.