Morinda citrifolia L. – (rojok citrolistý) latinský název této rostliny je odvozen od počátečních slov Morus a Indicum, patří do čeledi mořenovité, Rubiaceae. Plody připomínají stavbou i tvarem moruší, proto bývá v angličtině nazývána indickou Moruší (Indian mulberry). Druhové jméno,vzniklo podle listů, které se podobají některým druhům citroníku.
Rostlina, pochází z tropických pralesů Indie a z oblastí jihovýchodní Asie. Je rovněž rozšířena v Malajsii, Polynesii, Mikronesii, Karibiku, Ausluralii a dnes i ve všech tropických oblastech světa.
Protože se jedná o rostlinu pocházející z tropických oblastí nelze ji v našich klimatických podmínkách pěstovat jinak než ve skleníku se stálou
teplotou 20 °C – 25 °C. Morinda citrifolii je možné vidět ve sbír¬kovém skleníku v Pražské botanické zahradě v Troji a v Botanické zahra¬dě v Teplicích.
Tato tropická rostlina je v přírodním léčitelství známa již po
tisíce let. Dnes je v lékařství nazývána jménem Noni, které ji dali dávní léčitelé na Havaji.
Morfologie rostliny
Morinda citrifolia je malý stálezelený keř nebo menší strom dosa¬hující v dospělosti od 3 m do 6 m. Větve zaoblené hranaté, mladé výhony zelené, starší mají šedohnědou barvu kůry. Listy jsou vstřícné s výraznou nervaturou, lesklé, hladké, celokrajné. Tvar listu je oválný až oválně vejčitý až 45 cm dlouhý a 25 cm široký. Řapíky krátké, silné, tlusté. Květy drobné oboupohlavné s bílými lehce nažloutlými pětičetnými korunními plátky. Jednotlivé kvítky vyrůstají ze strboulu na květních stopkách 10 – 30 mm dlouhých. Plodem je plodenství poněkud podobné moruši, vzniklé souborem více plodů na společné stopce směst¬nané do strboulovitého klasu. Zralý plod je žlutavě bílý, masitý, šťavnatý, vejčitého tvaru a nejčastěji narůstá až do velikosti slepičího vejce. Dužnina plodu obsahuje větší počet většinou 10 mm dlouhých, vejčitých, červenohnědých semen. Semena jsou opatřena přirostlým vzduchovým váčkem, pomocí kterého mohou celé měsíce plavat po mořské hladině. Pravděpodobně se jedná o jeden ze způsobů jakým byla semena Noni před mnoha staletími zanesena do různých částí světa. Plody v plné zralosti se vyznačují silně nepříjemným, osobitým a těžko popsatelným pachem. Současné metody extrakce a obsazené kyseliny ve šťávě Noni při osmi týdenním dozrávání v kádi vyloučí nepříjemný pach a šťáva zpříjemní a získá lahodný ovocnější charakter chuti.
Léčivé účinky
Léčivé vlastnosti každého enzymu, aminokyseliny nebo hormonu ve šťávě z plodů Noni jsou daleko účinnější při vzájemné součinnosti (synergický efekt) než při jednotlivém, izolovaném působení. Šťáva z plodů Noni prokazuje léčivé účinky při takových zdravotních potíží jakými jsou poruchy imunitního systému, nemoci srdce, krevního oběhu, bakteriální a virové infekce, dýchací potíže, alergie, artróza, cukrovka, chrápání proti některým typům zhoubných nádorů, menstruační bolesti, při léčbě vysokého krevního tlaku, tuberkulózy, poruchy zažívání, chřipce. Noni může posílit celý imunitní systém, vyčistit krev, pozastavit růst některých druhů nádorů, regulovat správnou činnost buněk a regenerovat buňky nemocné.
Šťáva z plodů Noni obsahuje více než 100 aktivních látek, které mají ze zdravotního hlediska blahodárné účinky. Následujícím látkám se připisují léčebné účinky v rostlině Morinda citrifolia . Tyto látky jsou o to cennější, že některé z nich nebyly v jiných rostlinách dosud objeveny.
Proxeronin – v organismu se pomocí enzymů přeměňuje na fyzio¬logicky aktivní alkaloid xeronin, který podporuje stálou regeneraci poškozených buněk, má analgetický účinek na mozkové buňky přenášející nepříjemný pocit bolesti. Šťáva z plodů Noni doplňuje nedostatek tohoto alkaloidu, což se může objevit v důsledku choroby u star¬ých osob.
Skopoletin – podporuje činnost žlázy s vnitřní sekrecí, podpo¬ruje
rozšiřování zúžených cév, upravuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi,
zmírňuje účinek při alergiích a astmatu, podporu¬je léčbu zánětů, otoků,
revmatismu i případy léčení u osob trpících artritidou a aterosklerózou. Chrání
před infarktem a snižuje riziko mozkových příhod, užívá se i při roztroušené
skleróze.
Melatonin a Serotonin – oba hormony jsou neurotran¬smitery (soustava nervů, která přenáší informace), serotin působí ve dne, melatonin je aktivní v noci. Nedostatek obou hormonů může způso¬bit neklid, dezorientaci, výkyvy nálady a nespavost. Působí podpůrně při léčbě depresí, břišních křečí v době menstruace. Upravují psychický stav a spánek, regulují biorytmus spánku a bdění a zpomalují proces stárnutí buněk. Melatonin a serotonin působí jako ochrana proti škodlivému působení elektromagnetického záření u mobilního telefonu. Jedná se o postupnou ztrátu neurotransmiterů v mozku, což může být příčinou vážných nemocí. Serotonin ve spojení se skopoletinem a xeroninem upra¬vuje činnost prostaty a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Antrachiony – jsou látky povzbuzující trávení, upravují činnost střev, zmírňují silnou bolest a mají antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnosti, jsou účinné při nachlazení a chřipce.
Damnacanthal – zpomaluje dělení některých prekarcerogenních buněk ohrožených rakovinou a může podporovat obnovu jejich správného fungování.
Vitamíny a minerály – šťáva z plodů Noni obsahuje velké množství vitaminu C, beta karotenu, vitaminu B 1 a B 2, amino¬kyseliny, mastné kyseliny vlákniny, ze stopových minerá1ů draslík, železo, měď, mangan, hořčík, fosfor, zinek a další stopové minerály.
Formy požití účinné látky
V současné době je u nás k dispozici 100% přírodní šťáva z plodů Morinda citrifolia - Noni, která se k nám dováží z tichomořských ostrovů. Šťáva je tmavé barvy a většinou s malým přídavkem vody. Vedle šťávy z plodů Noni se prodává sušina plodů v podobě kapslí, pocházející z Havaje.
Šťávu z Noni se doporučuje užívat pravidelně každý den a to čtyři čajové lžičky dvakrát denně půl hodiny před jídlem, nejlépe ráno nalačno. U kapslí je doporučená denní dávka jedné kapsle ráno nalačno. U těchto přípravků je stanovena jednak doporučená denní nebo terapeu¬tická dávka. Přípravky z Noni nejsou určeny dětem do 15 let, těhotným a kojícím ženám a při onemocnění jater. Noni představuje potravinový doplněk stravy pro celkové posílení organismu dodávající sílu, energii, vitalitu a zdraví.