29.06.2011 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitní osivo je základem úspěchu

Informací o nových odrůdách zelenin není nikdy dost. Zdrojem mohou být speciální katalogy semenářských firem, specializované internetové stránky či odborné semináře. Jeden z nich pořádala společnost Semo, a. s., koncem ledna v moravských Rakvicích.

Podobné setkání je již šesté a zájemci o nové informace se zde scházejí každý druhý rok. Letošní ročník proběhl v rámci dotačního titulu OP Vzdělávání a konkurenceschopnost. Společnost Semo se společně s dalšími partnery spojila do partnerské sítě v oblasti speciálních plodin. Hlavním cílem tohoto projektu je vytvořit síť partnerských pracovišť a firem, které se zabývají výzkumem, šlechtěním, rozmnožováním a pěstováním speciálních plodin v České republice.

Osiva z českého šlechtění
Společnost Semo se zabývá šlechtěním, produkcí a prodejem osiv zeleniny, květin, léčivých a aromatických rostlin. Nabízí osiva jak pro profesionální pěstitele i pro hobby trh.
Především v profesionální nabídce jsou nezbytné semenářské úpravy. Špičkové osivo pozvedne kvalitní odrůdu mnohem výše. V nabídce pro profesionální pěstitele tak figuruje osivo standart a osivo profi. Toto osivo je kalibrováno a u vybraných odrůd jsou aplikována další ošetření. Na zakázku připraví i speciálně upravená osiva – pelety i dodatečné insekticidní ošetření osiv. Možností je i předklíčení osiva. V osivu je nastartován enzymatický proces, který předchází klíční. To pak probíhá velmi rychle, osivo je však citlivější k nízkým teplotám. Takto se ošetřuje například petržel, mák a jiná drobná semena.
Sortiment doplňují podnože na roubování rajčat a paprik. Jsou vhodné především pro ty pěstitele, kteří pěstují tyto plodiny po sobě. Rostliny mají silnější hypokotyl a dosahují vysokého rozsahu rezistencí.
Společnost Semo zastupuje na českém trhu japonskou společnost Takki a nizozemský Pop Vriend.

Okurky nakládačky
Pro polní pěstování těchto okurek jsou vhodné teplé a chráněné polohy s přiměřenou vzdušnou vlhkostí, se záhřevnými půdami, nejlépe hlinitopísčitými, humózními s dostatkem vápníku. Dnes používáme tři způsoby pěstování: a) přímý výsev na plochu; b) výsadba předpěstované sadby na plochu; c) výsadba předpěstované sadby na drátěnku (vertiko systém). Sklízet je třeba pravidelně každý, abychom neomezili nasazování nových plodů.
´Iwonna F1´ – je novinkou loňského roku. Jedná se o hruboostnou okurku určenou ke kvašení. Oceníme u ní pevnou konzistenci, tužší jádřinec a udržení barvy po kvašení. Je pevná a křupavá i při dlouhodobém skladování
´Sonada F1´ – je velmi raný partenokapický hybrid určený pro intenzivní pěstování s využitím kapkové závlahy. Jedná se o velmi výnosnou okurku s jemnou a hustou bradavičnatostí. Má velmi dobrý zdravotní stav včetně vysoké tolerance k plísni okurkové.
´Harriet F1´ byla představena již v loňském roce. Zaujme její vysoký výnosový potenciál a velmi vysoká odolnost proti plísni okurkové mezi partenokarpickými odrůdami.

Okurky salátové
Salátové okurky vyžadují stejné podmínky. Salátovky pomaleji přerůstají, proto nevyžadují takovou četnost sklizní jako nakládačky.
´Tribute F1´ je nová raná hadovka s atraktivním tmavě zeleným plodem. Plod dosahuje délky 28 – 35 cm. Vyniká dobrým zdravotním stavem a vysokou násadou tvarově vyrovnaných plodů. Doporučuje se pro jarní i letní rychlení ve sklenících i fóliových krytech.
´Cheer F1´ – vyniká tmavě zelenou barvou s výrazným leskem. Je šlechtěna na ranost a velmi intenzivně nastupuje do sklizně. Využijeme ji pro rané sklizně i ke sběru v pozdějším období. Má poměrně tvrdou slupku, což oceníme při skladování i v její vyšší odolnosti proti posátí plodu klopuškami.
´Amanda F1´ – novinka, která byla představena již v loňském roce. Je určena pro intenzivní pěstování ve fóliovnících. Má delší rámec kolem 30 cm a šířky 2,5 cm. Sklízí se pro čerstvý trh jako lahůdková záležitost. 

Paprika sladká
Mezi základní komodity pro společnost Semo patří především sladké papriky. Rozlišujeme zde různé varianty: světle zelené jehlance, smetanové jehlance, kápie sklízené v červené barvě a kvadratické papriky. Vyžadují lehké záhřevné půdy s vysokým obsahem humusu, bohatě zásobené živinami a mají vysoké nároky na množství a pravidelný přísun vody.
´Slovana F1´ patří mezi světle zelené jehlance. Mezi odrůdami je v technické zralosti nejsvětlejší, na přechodu mezi smetanovou světle zelenou, v plné technické zralosti je ve smetanové barvě. Má nejvyšší potenciál výnosu, je těžká, silnostěnná a hojně nasazuje.
´Amyka F1´ je řazena mezi smetanové jehlance. Jedná se o velmi raný hybrid typu ´Amy´, která má ještě vyšší výnosový potenciál. Je určena především pro intenzivní způsob pěstování. Netrpí výskytem antokyanových skvrn. Sklízí se v technické zralosti.
´Rafaela F1´ patří mezi kápie. Loni figurovala v sortimentu prvním rokem a podle Ing. Jana Prášila jsou na ni dobré ohlasy. Pěstuje se především pro červenou sklizeň, dá se však prodávat i v zeleném stavu. Má větší silnostěnný plod, který snese přepravu i krátké skladování.
´Raduza F1´ je letošní novinkou mezi kápiemi. Je raná, vzrůstnější a plody jsou širší.
´Kvadry F1´ je příkladem kvadratické papriky. Doporučuje se i pro polní pěstování. Dozrává do červené barvy, ale hlavní sklizeň ve smetanové barvě.
´Semaroh´ je typem beraního rohu. Má delší plod se silnější stěnou než starší Samara, světle zelené barvy. Hodí se zejména ke sterilaci.
Pro milovníky extrémně pálivé chuti připravilo Semo odrůdy ´Habanero red´ a ´Habanero orange´, které jsou silně pálivé.

Cibule
Cibuli řadíme do druhé až třetí tratě a vybíráme pozemky se středně těžkými, propustnými půdami s dobrou strukturou. Na českém trhu se uplatní předvším žluté cibule.
´Welina´ je polopozdní odrůda připravovaná pro nabídku v příštím roce. Je vhodná jak pro přímé setí tak pro pěstování ze sazečky. Je velmi dobře skladovatelná.
´Fredo´ je příkladem středně rané ozimé cibule. Dosahuje vysokých výnosů a tvarově vyrovnaných cibulí. Může se sklízet i v zeleném stavu, ale je určena především pro sklizeň suché cibule. Snáší dobře přepravu i skladování.

Saláty
Samozřejmostí moderních odrůd salátů je rezistence vůči většině významných NL i BL ras.
´Cesaros´ je novinkou v sortimentu hlávkových salátů vhodných pro rychlení. Jedná se o poloraný salát s velkou, velmi těžkou hlávkou. Listy jsou hladké, středně zelené. Snáší i horší podmínky pěstování.
´Maršalus´ je poloraný hlávkový salát žlutozelené barvy určený pro polní pěstování.
´Medimo´ je poloraný ledový salát s velkými hlávkami kulovitého tvaru. Hlávky jsou odolné vůči přehřívání a zahnívání a lze jej s úspěchem pěstovat v letním období.

Další důležitá témata
V rámci semináře vystoupil i Ing. Jaroslav Rod. CSc., který pohovořil o možnostech získání aktuálních informací k ochraně plodin. Článek k tomuto tématu naleznete na straně 34 tohoto časopisu. Dalším tématem byly choroby a škůdci okurek a tykví.
Přednášku o pěstitelských substrátech si připravil Ing. Jan Valtera, odborný poradce pro prodej substrátů společnosti Agro CS, Česká Skalice. Substrát, případně půda, ve které rostlinu pěstujeme, ovlivňuje pěstování této rostliny z deseti procent. Nejvíce pěstování ovlivní výběr odrůdy (25 %), agrotechnika (20 %) a hnojení (20 %). Následuje chemická ochrana rostlin (15 %), počasí (10 %) a již zmiňovaný substrát.
Společnost Agro CS loni otevřela nový výrobní závod v České Skalici a současně byly inovovány receptury substrátů. Začaly se používat nové suroviny, změnila se technologie. Používají se např. zvlhčovací činidla, která snižují povrchové napětí kapaliny a voda se tak lépe dostává do substrátu. Velmi zajímavou pro profesionální pěstitele je i možná dodávka bigbalů.
V nabídce figuruje i organické hnojivo Organica N. Jedná se o základní organické hnojivo, obsahuje např. melasové výpalky či drůbeží podestýlku. Obsahuje sedmkrát více organických látek a sušiny než hnůj. Dá se dávkovat rozmetadlem, neobsahuje semena plevelů a škodlivé látky. Je vhodné i pro ekologické zemědělce.

Text Helena Piková

Foto archiv firmy Semo a. s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down