Kutnohorští vinaři začali používat biouhel, jeho přidání do půdy má zlepšit zadržování vody a živin. Vyrábějí ho sami ve speciálních pecích a využívají při hnojení. S přidáváním zuhelnatělé biomasy do půdy začali v těchto dnech spolu se stříháním révy.
Biouhel se podle jednatele společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáše Rudolfského ukládá do půdy, slouží jako hnojivo a zadržuje vodu v půdě. Vzhledem k tomu, že se hodně dlouho rozkládá, vydává podle něj i spoustu minerálů. Biouhel vzniká zuhelnatěním organické hmoty bez přístupu vzduchu termickým procesem zvaným pyrolýza. „Máme speciální pece, kde to bez přístupu kyslíku pálíme a následně to aplikujeme do půdy. Zpracováváme tak v podstatě odpad, který vyřežeme z vinic nebo okolí vinic, různé nálety,“ dodal Rudolfský.
Vinné sklepy Kutná Hora loni sklidily 120 tun hroznů, podle Rudolfského šlo o průměrnou sklizeň nebo lehce podprůměrnou. S cukernatostí hroznů byli vinaři spokojeni. Společnost hospodaří na více než 40 hektarech a zaměstnává kolem 20 lidí.
Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce, ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké.*
Zdroj: ČTK