Kontrola zdravotního stavu rostlin na přítomnost virových a fytoplazmových chorob ovocných plodin je nedílnou součástí pěstitelské praxe, která má ve VŠÚO Holovousy, s. r. o. dlouholetou tradici. Během této doby bylo získáno mnoho praktických poznatků, které lze využít pro potlačení negativního hospodářského efektu těchto chorob při produkci ovoce.
Původci virových a fytoplazmových chorob jsou patogenními mikroorganismy, jejichž infekce existující na vysazených rostlinách již nelze nijak léčit. Proto se stává hlavním ochranným opatřením proti nim prevence. Za nejúčinnější preventivní prostředek je považováno zakládání porostů z certifikované sadby. Ale i ve výsadbách založených z certifikovaného materiálu se časem začnou objevovat virové nebo fytoplazmové choroby.
Text
Ing. Jana Suchá, RNDr. Radek Čmejla PhD., Mgr. Lucie Valentová,
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2017
Tato práce byla realizovány za finanční podpory České technologické platformy pro zemědělství a v rámci projektu NPÚ – LO1608, který je financován MŠMT ČR.