05.10.2004 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontrola čerstvé zeleniny a její harmonizace s předpisy EU

Státní zemědělská a potravinářská inspekce jako jediná v České republice kontroluje jakost a zdravotní nezávadnost zeleniny a kontrola zeleniny je jedním z pilířů její kontrolní činnosti.
Odběr vzorků čerstvé zeleniny je také zařazen do programu monitoringu cizorodých látek.
Kontrolu čerstvého ovoce a zeleniny zajišťují inspektoři specialisté, kteří mají k dispozici různé pomůcky a vybavení jako jsou např. šablony na měření minimálních příčných průměrů, štechry na vzorkování a fotoaparáty. V terénu mohou využít s použitím notebooků a tiskáren princip „mobilní kanceláře“ s propojením informačním on-line systémem.

Nové povinnosti podnikatelů podle nařízení EU týkajících se kontroly čerstvé zeleniny
Stanovení povinností podnikatelů při výrobě potravin a tabákových výrobků a jejich uvádění do oběhu a upravení státního dozoru je dáno Zákonem č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách), který byl naposledy doplněn zákonem č. 146/2002 Sb. o SZPI.
V loňském roce vešla v platnost nová ustanovení zákona o potravinách, která vychází z Nařízení Komise (ES) č. 1148/2001 o kontrole shody čerstvého ovoce a zeleniny s obchodními normami. Nařízení ukládá inspekčnímu orgánu mimo jiné i zavést databázi obchodníků s čerstvým ovocem a zeleninou a začlenit je do různých kategorií.
Do § 11 zákona o potravinách byla doplněna povinnosti registrace podnikatelů, kteří uvádí do oběhu nebo vyváží čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu nebo konzumní brambory. Podnikatel je povinen písemně oznámit tuto skutečnost příslušnému orgánu dozoru (SZPI) a to nejpozději v den zahájení uvádění do oběhu nebo v den vývozu. Jakékoliv změny týkající se tohoto oznámení musí být neprodleně písemně sděleny příslušnému orgánu dozoru.
V oznámení podnikatel uvede jméno, příjmení a místo podnikání, jde-li o osobu fyzickou, obchodní firmu, popřípadě název a sídlo, jde-li o osobu právnickou, dále pak druh, skupinu a podskupinu čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny nebo konzumních brambor, které bude uvádět do oběhu nebo vyvážet.

Certifikace čerstvého ovoce a zeleniny
SZPI vystavuje certifikáty (osvědčení) na dovoz a vývoz čerstvého ovoce a zeleniny a v roce 2002 byla uznána Komisí EU Nařízením Komise (ES) č. 902/2002 o uznání kontrolních operací prováděných SZPI před dovozem do EU. Uznání se týká vystavování certifikátů na produkty pocházející z České republiky v případě jejich vývozu do zemí EU.
Toto uznání získala SZPI jako jedna z prvních třetích zemí. Schválení kontrolních operací prováděných inspekčním orgánem se vystavuje na základě posouzení stanovených kritérií. Komise posuzuje, zda má inspekční služba např. vhodný personál, vybavení a zařízení nutná k provádění kontrol, jakým způsobem jsou inspektoři vzděláváni v oblasti hodnocení jakosti čerstvého ovoce a zeleniny a dále zda se při dovozu ovoce a zeleniny do zemí EU projevují nějaké neshody. Daná kritéria, včetně metod kontrol, byla uznána jako vyhovující a 30. 5. 2002 SZPI schválení získala.

Mezinárodní spolupráce v oblasti kontroly čerstvého ovoce a zeleniny
V oblasti mezinárodní spolupráce uzavřela SZPI Deklaraci o spolupráci s inspekční službou Španělska SOIVRE. Dohoda byla stvrzena podpisem nejvyšších zástupců obou kontrolních služeb dne 16. 6. 2002. Spolupráce je zaměřena na kontrolu dovozu a vzájemnou informovanost obou stran v případě nálezu nevyhovujících produktů, kdy vady a nedostatky vznikly prokazatelně v zemi původu. Dalším bodem deklarace je např. přijímaní a zodpovězení dotazů které se týkají pravidel, předpisů nebo požadavků na španělské výrobky v České republice. Uvedené dotazy se mohou vztahovat i na jiné potravinářské výrobky než ovoce a zeleninu. Dotazy v této oblasti mohou také zahrnovat dotazy technické povahy týkající se metod pěstování, používání pesticidů, sklízení a ošetřování ovoce a zeleniny a rovněž konzervace a přepravy používané ve Španělsku. Za účelem rozšiřování vědomostí při hodnocení jakosti čerstvého ovoce a zeleniny je zde také možnost výměny inspektorů a provádění společných kroků zaměřených na poskytnutí dalšího vzdělávání a nových zkušeností pro inspektory.
SZPI se rovněž zapojila do systému Předávání informací při zjištění nevyhovující jakosti u šarže čerstvého ovoce nebo zeleniny z dovozu (Notification of non-conformity of fruit and vegetables), který je zaveden podle Nařízení Komise (ES) č. 1148/2001 v členských státech EU. Nedostatky zjištěné při kontrolách dovozu ze třetích zemí jsou notifikovány do země určení a dále Komisi.
SZPI nevyhovující dodávky jak z členských zemí EU, tak z tzv. třetích zemí notifikuje do zemí původu produktů. Jedná se především o porušení minimálních požadavků norem, jako např. silné znečištění produktů (melouny), výskyt plísně a hniloby (zeleninová paprika), nebo nesprávné či úplné chybějící označení dodávek.

Výsledky kontrol zeleniny v roce 2003
Z celkového počtu odebraných vzorků (na místě a do laboratoře), které byly odebrány ve všech stádiích obchodování, bylo celkem 921 vzorků zeleniny nevyhovujících, tj. 34 %. Tuzemských vzorků bylo celkem odebráno 1054 a nevyhovělo z nich 368 vzorků a dovozových produktů z celkového počtu odebraných vzorků nevyhovělo 553.
Na cizorodé látky bylo v laboratořích analyzováno celkem 408 vzorků čerstvé zeleniny a 5,39 % bylo nevyhovujících. Tuzemská zelenina nevyhověla překročením stanovených limitů celkem 6 x, dovozová 16. Nejčastějším zjištěním bylo překročení stanoveného limitu dusičnanů u ředkve.
Z celkového počtu všech nevyhovující vzorků zeleniny, 22 vzorků překročilo povolený limit cizorodých látek, 315 nevyhovělo požadavkům na označování a 713 senzorickým požadavkům.
Inspektory nejčastěji zjišťované závady byly nedodržení minimálních požadavků, nečerstvost a znečištění produktů, plíseň a hniloba a označování balené a nebalené čerstvé ovoce a zeleniny.

Harmonizace s předpisy EU
Harmonizace s předpisy EU probíhá již několik let.
Společný předpis na úrovni EU pro kontrolu jakosti čerstvého ovoce a zeleniny je již výše zmíněné Nařízením Komise (ES) č. 1148/2001 – o kontrole shody čerstvého ovoce a zeleniny.
Vyhláškou MZe č. 332/1997 Sb., v platném znění je ošetřena kontrola čerstvého ovoce a zeleniny, částečně suchých skořápkových plodů a čerstvých hub. Odběr vzorků pro hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti v souladu s nařízením je již zabudován ve vnitřním předpise SZPI.
V rámci tzv. neharmonizované oblasti bude možné uplatňovat národní pravidla pouze vůči tuzemským výrobkům, případně vůči výrobkům z tzv. třetích zemí. Do této oblasti je zahrnuta kontrola konzumních brambor a výrobků z nich, některých druhů suchých skořápkových plodů a čerstvých hub mimo druh Agaricus.

Kontrola jakosti čerstvého ovoce a zeleniny po 1. 5. 2004 bude prováděna v souladu s Nařízením Komise (ES) č. 1148/2001 – o kontrole shody čerstvého ovoce a zeleniny a podle norem EU. V současné době hodnotí inspektoři SZPI jakost čerstvého ovoce a zeleniny podle platných ČSN, které jsou harmonizovány s normami EHK/OSN a tedy potažmo s normami EU. Pro některé produkty, jako je např. petržel, nejsou v současné době stanoveny normy EU a tato zelenina bude tedy spadat do oblasti neharmonizované sféry. Certifikáty budou dále vystavovány pouze v případě dovozu či vývozu do třetích zemí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down