17.10.2016 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kolik listů je vhodné odstraňovat při odlistění zóny hroznů

Odlistění zóny hroznů se již stalo nedílnou součástí vinohradnické praxe. Stále častěji se také odlisťování provádí mechanizovaně s využitím defoliátorů. Právě při používání defoliátorů je velmi důležité správné nastavení. Vinohradník by měl proto správně vyhodnotit všechna pro a proti a stanovit pak optimální počet listů.

 

Při odlisťování si je třeba uvědomit především vliv odlistění ve vztahu k oslunění, teplotě a kvalitě hroznů. Oslunění zóny hroznů může být pro kvalitu hroznů pozitivní nebo také negativní. Při odlisťování zóny hroznů se většinou odstraňují také zálistky v zóně hroznů.

Nejběžnějším směrem řad ve vinici je sever–jih. Při tomto směru řad potom rostlina využívá sluneční záření, které dopadá na listovou stěnu z východní a západní strany. Obrázek 1 ukazuje intenzitu slunečního záření při dopadu na listovou stěnu z východní i západní strany. Za nejintenzivnější je možné považovat sluneční záření, které dopadá na listovou stěnu kolem 12. hodiny a následně sluneční záření v odpoledních hodinách, mezi 15. a 16. hodinou. Po určitou část dne dopadá také sluneční záření na horní část listové stěny.

Listy přirozeně způsobují zastínění hroznů, takže odlistění je zaměřené na zajištění přístupu slunce do zóny hroznů. Zastiňující vliv listů je možné využívat také při rozhodování o tom, kolik listů je třeba při odlisťování odstranit. Zcela ideální je, aby během části dne, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, dopadalo do zóny hroznů rozptýlené sluneční záření, tzn. sluneční záření, které bude částečně rozptýlené právě listy, které jsou postavené nad hrozny.

Prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,

Zahradnická fakulta,

Mendelova univerzita v Brně

Celý text článku naleznete v časopisu Zahradnictví č. 11/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down